Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Vrouwelijke gepromoveerden met inhaalslag bezig ten opzichte van mannen

Foto ANP/ Sander Koning

Steeds meer mensen zijn de afgelopen twintig jaar gepromoveerd, en de vrouwen zijn daarbij bezig met een inhaalslag op de mannen. Van alle huidige gepromoveerden is nog steeds tweederde man, maar onder de 35 jaar zijn de vrouwen licht in de meerderheid, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 30- tot 35-jarige gepromoveerden is nu 51 procent vrouw, van de 25- tot 30-jarige 58 procent. In het academisch jaar 2012/2013 behaalden ruim vierduizend mensen hun doctorstitel, een jaarlijkse groei die twee keer zo groot is als twintig jaar geleden.

Er zijn ook ook duidelijke verschillen tussen de vakgebieden waarbinnen mannen en vrouwen promoveren: mannen doen dat vaker in de wiskunde, natuurwetenschappen en techniek, vrouwen meer in de gezondheidswetenschappen en in het domein gedrag en maatschappij.

Hoge arbeidsparticipatie

Bijna alle gepromoveerden zijn aan het werk. Eind vorig jaar had 96 procent in ieder geval een uur per week werk. Van de gepromoveerden die betaald werken, doet een overgrote meerderheid dat op voltijdsbasis. Bij de mannen is dat 97 procent, bij de vrouwen 85.