Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Egyptische magie, 7de eeuw

Effy Alexakis
Effy Alexakis

Als je voortaan je vervelende buurman wilt manipuleren, dan kan dat. Men neme twee spijkers, bezweert ze met gezang en hamert deze aan weerszijden van buurmans deur. Wel moet je voor het gezang Koptisch spreken, aangezien de toverspreuk die je hiervoor nodig hebt uit een 7de-eeuws Egyptisch spreukenboekje komt.

Het Handboek van Rituele Kracht, zoals het heet, is onlangs ontdekt door twee Australische onderzoekers van Macquarie University (Sydney). Het past in je handpalm en telt twintig pagina’s met illustraties. Naast je buurman vervloeken zijn er nog 27 andere bezweringen voor demonische bezetenheid, genezing van verschillende ziekten, effecten van magie en succes behalen in liefde en werk. Volgens de onderzoekers is het boekje niet alleen een belangrijke toevoeging aan de al bestaande magische teksten uit Egypte, maar ook nieuw bewijs voor de religie van de sethianen, een groep die door christenen werd gezien als ketters en die de derde zoon van Adam en Eva (Seth) aanbad.

De herkomst van het boekje is onduidelijk. Macquarie University kocht het eind 1981 van Michael Fackelmann, een Weense papyrusverzamelaar die destijds veel papyruscollecties van over de hele wereld inkocht. Waar hij het weer vandaan heeft, is een mysterie.