Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Video toont harde klap Ocean Race-boot - navigator neemt schuld op zich

De Vestas liep zondag op een rif.
De Vestas liep zondag op een rif. Foto EPA / Amory Ross

De Volvo Ocean Race staat er om bekend: op alle mogelijke manieren zijn de schepen en de zeilers te volgen tijdens hun loodzware race om de wereld. Ook de crash zaterdag van het Deense Team Vestas op een rif is minutieus vastgelegd. De beelden zijn nu vrijgegeven. De Nederlandse navigator Wouter Verbraak heeft inmiddels de schuld van de crash op zich genomen.

De impact van de crash is bijna te voelen als je de beelden bekijkt. Geen van de crewleden raakte tijdens de crash gewond, maar van de achterkant van het schip bleef weinig over. “There is zero boat left”, verzucht een van de crewleden in het filmpje.

De organisatie van de Volvo Ocean Race heeft de beelden zelf ook tot een video verwerkt. Dat is een wat merkwaardige ‘reclame’ geworden voor de race.

Big mistake

Navigator Wouter Verbraak heeft in een inmiddels weer verwijderde korte verklaring op zijn Facebook de schuld op zich genomen. Hij verklaarde “kapot” te zijn van de crash. Een gedeelte van de verklaring:

I made a big mistake, but then we didn’t make any others even though there were many difficult decisions to be made and the situation was very challenging and grave indeed.

Once I can get power to the boat’s laptops (if they survived) I can look further into how we didn’t see the reef on the electronic charts. I did check the area on the electronic chart before putting my head down for a rest after a very long day negotiating the tropical storm, and what I saw was depths of 42 and 80m indicated. There is a very good article posted here which highlights some of the zooming problem in the vectorised charts that we used: http://blog.geogarage.com/2014/12/questions-asked-about-volvo-ocean-race.html.

I can assure you that before every leg we diligently look at our route before we leave and I use both Google Earth, paper charts and other tools. However, our planned route changed just before we left, and with the focus on the start and the tricky conditions, I erroneously thought I would have enough information with me to look at the changes in our route as we went along. I was wrong. I am not trying to make any excuses – just trying to offer up some form of explanation and answer to some of your questions.

There are a number of lessons to be learned from this, which we hope will be able to relay in the time to come.

Weer van start?

De Vestas liep zondag op een rif in de Indische Oceaan vlakbij de Cargados Carajos-eilanden, tijdens de tweede etappe van de zeilrace. Zondag werd de bemanning van het schip gehaald en naar een klein eiland in de buurt overgebracht. Inmiddels zijn ze op het nabijgelegen Mauritius aangekomen. Het team zinspeelt al op een herstart van de Vestas in de derde etappe.

Lees ook: Onvoorstelbaar, ze zeilden recht op het rif af (€)