Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Kranten

‘Van Rompuy krijgt uit Brussel ruim 630.000 euro mee’

Dat meldde De Telegraaf dinsdag.

illustratie martien ter veen
illustratie martien ter veen

De aanleiding

Herman Van Rompuy is ‘president’ af. Deze week nam de Pool Donald Tusk Van Rompuys taak over als voorzitter van de Raad van Europa (‘de president van Europa’, in officieuze termen).

Helemaal stilletjes verliet de Belg zijn Brusselse post niet. Op de valreep was er namelijk nog een relletje. Dat ging – zoals wel vaker bij aftredende mensen in hoge functies – over geld.

De Telegraaf meldde dinsdag dat Van Rompuy namelijk 630.000 euro mee krijgt van Brussel. ‘Kritiek op royale vertrekpremie Van Rompuy’, stond er op de site. Dat bleek gebaseerd op een publicatie van The Telegraph. Van Rompuy krijgt ruim 500.000 pond, schreef de Britse krant deze week. Of in hun woorden, in de kop: ‘Herman van Rompuy has won the Euro jackpot, but we’re paying.

Toch was er ook al vrij snel wat gedoe over deze cijfers, ook bij De Telegraaf zelf. Op woensdag werd ook op nu.nl geschreven dat het bedrag dat The Telegraph noemde niet zou kloppen.

Hoe zit het nou eigenlijk met die ‘jackpot’? We zoeken het uit.

En, klopt het?

We beginnen onze zoektocht bij de primaire bron: The Telegraph. De Britse krant rekent in ponden en komt uit op 578.000 pond. Niet in één keer, maar over drie jaar. Het gaat volgens de krant namelijk om een jaarlijkse toelage van 133.723 pond, die Van Rompuy drie keer zal krijgen (401.169 pond in totaal). Daarnaast krijgt hij volgens The Telegraph een eenmalig bedrag van 21.000 pond – daar komen we later op terug – en een jaarlijks pensioen van 52.000 (dus drie keer over drie jaar). En dat komt samen uit op ruim 578.000 pond.

Maar bij de rekensom van De Telegraaf gaat het een beetje mis. De krant rekent om naar euro’s en komt op een jaarlijkse toelage van 170.000 euro: in totaal 510.000 euro voor drie jaar. Daarnaast zou hij het eenmalige bedrag van 25.000 euro krijgen, en een pensioen van 65.000 euro per jaar. Samen is dat 730.000 euro, en niet de 630.000 euro die De Telegraaf noemde. Ze zaten er dus 100.000 euro naast.

Maar los van deze som, kloppen deze getallen eigenlijk wel?

We nemen contact op met de Raad van Europa, waar Van Rompuy tot deze week voorzitter van was. En nee, het klopt niet. Het is zo’n beetje de helft minder.

Om te beginnen de jaarlijkse toelage. Inderdaad, Van Rompuy krijgt drie jaar lang geld. Een overgangsregeling, vergelijkbaar met de wachtgeldregelingen die bijvoorbeeld Tweede Kamerleden krijgen. Het is alleen minder dan werd vermeld: ruim 115.000 euro per jaar, dus zo’n 350.000 euro in totaal. En mocht Van Rompuy ander werk vinden (al is-ie al wel 67), dan kan die toelage worden verminderd.

Daarnaast rekent The Telegraph (en De Telegraaf) pensioen mee, à 65.000 per jaar. Maar dat klopt niet. In de drie jaar dat Van Rompuy deze toelage ontvangt, krijgt hij geen pensioen, pas daarna.

Ook de eenmalige 25.000 euro wordt niet overgeschreven op Van Rompuys rekening. Dat bedrag is beschikbaar als onkostenvergoeding voor EU-medewerkers die terugverhuizen naar hun land van herkomst. Van Rompuy, een Belg, komt niet van ver genoeg om daar aanspraak op te kunnen maken.

Trouwens, die toelage van 115.000 euro per jaar is niet bedacht door Brussel, maar door de individuele lidstaten, zegt de woordvoerder van de Raad van Europa. Er zit ook een idee achter: met die toelage hoeft iemand niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe baan, dat zou namelijk de onafhankelijkheid van iemand in een hoge politieke functie kunnen schaden.

Conclusie

De Britse krant The Telegraph schreef dat Herman Van Rompuy, oud-voorzitter van de Raad van Europa, in drie jaar ruim 500.000 pond meekrijgt. Daarop gebaseerd rekende De Telegraaf de ‘royale vertrekpremie’ na en kwam uit op 630.000 euro (al telden ze verkeerd: volgens hun rekenmethode had het 730.000 euro moeten zijn).

Maar in werkelijkheid krijgt Van Rompuy een paar ton minder mee. In drie jaar ontvangt hij maximaal 350.000 euro. Mocht hij een andere baan vinden kan dit bedrag verlaagd worden. De bewering is onwaar.