Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Vakcentrales hekelen doorwerken na AOW-leeftijd

De plannen om werknemers na hun AOW-leeftijd te laten doorwerken, leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Goedkope 65-plussers maken het onaantrekkelijk om jonger personeel aan te nemen, zo vrezen vakcentrales.

Een medewerker van 72 jaar werkt bij een bedrijf in Houten.
Een medewerker van 72 jaar werkt bij een bedrijf in Houten. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De plannen om werknemers na hun AOW-leeftijd te laten doorwerken, leiden tot oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Dat stellen de vakcentrales FNV, CNV en VCP in een brief aan de Tweede Kamer. Mensen ouder dan 65 jaar zijn volgens de bonden relatief goedkoop, waardoor het aannemen van jonger personeel onaantrekkelijk wordt.

De vakcentrales vrezen dat de kabinetsplannen vooral voor 55-plussers en jongeren funest zijn. In die leeftijdsgroepen is de werkloosheid relatief hoog. Door personeel na hun AOW-leeftijd door te laten werken, wordt dat probleem alleen maar erger, zo schrijven de vakcentrales. Een gelijk speelveld voor AOW’ers en niet-gepensioneerden is volgens hen de oplossing.

Bedrijven die 65-plussers in dienst nemen hoeven minder uit te geven aan werknemersverzekeringen. Ook werken AOW’ers volgens de vakbewegingen vaak tegen lager loon. Het kabinet wil doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd vanaf 2016 gemakkelijker maken. Dat moet voorkomen dat ervaring verloren gaat.

De vakcentrales verwachten dat die plannen “desastreus” uitpakken voor jongeren en 55-plussers. FNV-bestuurder Gijs van Dijk:

“Dit kabinet moet op dit moment prioriteit maken van het bestrijden van de hoge werkloosheid. In plaats daarvan worden 65-plussers goedkoper aan het werk gehouden, zonder fatsoenlijke werknemersrechten en tegen een lager loon. Wij zijn er natuurlijk niet tegen als iemand na zijn AOW wil doorwerken, maar niet op deze manier.”