Top Nutreco loopt bij overname miljoenen mis door nieuwe wet

foto iStock

De twee bestuurders van vee- en visvoederbedrijf Nutreco lopen bij elkaar naar verwachting bijna twee miljoen euro mis in de overname door familiebedrijf SHV. En dat door een nieuwe wet, bevestigt een woordvoerder van Nutreco.

Oude koers

De koers van Nutreco is sinds 20 oktober mede door speculatie op een biedingenstrijd, met bijna tweederde gestegen tot bijna 46 euro. Dat is boven het bod van SHV van 44,50 euro. Maar de bestuurders moeten hun aandelen verkopen tegen de koers van ruim 29 euro, van vóórdat het bod bekend werd.

De wetgeving die koerswinsten na een overname afroomt, is ingevoerd om te voorkomen dat topmanagers uit eigen gewin aansturen op een overname. Bij een overname betaalt de koper normaal gesproken een premie bovenop de beurskoers - van tientallen procenten.

Op basis van de lagere koers ontvangt bestuursvoorzitter Knut Nesse van Nutreco op zijn aandelenbezit 2,5 miljoen euro. Zijn collega Gosse Boon krijgt ruim 1,3 miljoen euro. Onder de oude wetgeving hadden zij samen bijna 2 miljoen euro meer gekregen.

Gewone werknemers kunnen cashen

Vanochtend publiceerde SHV (energie, detailhandel, 47.100 werknemers) zijn biedingsbericht. Op 9 februari houdt Nutreco (3,9 miljard euro omzet, 10.000 werknemers) een aandeelhoudersvergadering over het bod.

Andere managers en gewone werknemers van Nutreco die aandeelhouder zijn, hoeven de koerswinsten van de laatste weken niet op te geven. Nutreco heeft een aparte regeling die het aandeelhouderschap van gewone werknemers moet stimuleren. Daarin participeren een paar honderd van de 10.000 werknemers. Goed nieuws dus voor wie dit jaar meedeed: die boekt bij dit bod van SHV 66 procent rendement.

    • Menno Tamminga