Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Top Nutreco loopt bij overname miljoenen mis door nieuwe wet

Familiebedrijf SHV zet zijn bod op Nutreco door. Bestuurders lopen miljoenen mis door nieuwe overnamewetgeving.

De twee bestuurders van vee- en visvoederbedrijf Nutreco lopen bij elkaar naar verwachting bijna twee miljoen euro mis in de overname door familiebedrijf SHV (energie, detailhandel; 47.100 werknemers).

Een woordvoerder van Nutreco bevestigt dat de bestuurders te maken hebben met nieuwe wetgeving die de koerswinsten op hun aandelen bij een overname volledig afroomt. De koers van Nutreco is sinds 20 oktober mede door speculatie op een biedingenstrijd, met bijna tweederde gestegen tot bijna 46 euro. Dat is boven het bod van SHV van 44,50 euro. De bestuurders moeten hun aandelen echter verkopen tegen de koers van ruim 29 euro vóórdat het bod bekend werd.

De wetgeving die koerswinsten na een overname afroomt, is ingevoerd om te voorkomen dat topmanagers uit eigen gewin aansturen op een overname. Bij een overname betaalt de koper doorgaans tientallen procenten meer dan de beurskoers.

Op basis van de lagere koers ontvangt bestuursvoorzitter Knut Nesse van Nutreco op zijn aandelenbezit 2,5 miljoen euro. Zijn collega Gosse Boon krijgt ruim 1,3 miljoen euro. Onder de oude wetgeving hadden zij samen bijna 2 miljoen euro meer gekregen.

Vanochtend publiceerde SHV zijn biedingsbericht. Op 9 februari houdt Nutreco (3,9 miljard euro omzet, 10.000 werknemers) een aandeelhoudersvergadering over het bod.

Andere managers en gewone werknemers van Nutreco die aandeelhouder zijn, hoeven de koerswinsten van de laatste weken niet op te geven. Nutreco heeft een aparte regeling die het aandeelhouderschap van gewone werknemers moet stimuleren. Daarin participeren een paar honderd werknemers. Wie dit jaar meedeed, krijgt bij dit bod 66 procent rendement.