Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Woede om arts met fietspomp

Een van de 83 vrouwen die door een arts in3 uur zijn gesteriliseerd.
Een van de 83 vrouwen die door een arts in3 uur zijn gesteriliseerd. Foto Reuters

In de Indiase deelstaat Orissa zijn de toch al omstreden mobiele programma’s voor sterilisaties van vrouwen stilgelegd nadat afgelopen weekeinde was ontdekt dat een arts een fietspomp gebruikte om de buik van de vrouwen op te blazen, zodat hij makkelijker kon opereren. De arts, Mahesh Chandra Routs, zei tegenover de BBC dat hij de fietspomp al bij honderden operaties had gebruikt, zonder dat dit ooit tot problemen had geleid. Volgens gezondheidsfunctionarissen is deze praktijk echter gevaarlijk en dient in zulke gevallen van kooldioxide gebruik te worden gemaakt. De zaak heeft voor veel ophef gezorgd, mede doordat onlangs in de naburige deelstaat Chhattisgarh15 vrouwen om het leven kwamen na een sterilisatie. Die was uitgevoerd met onvoldoende ontsmette instrumenten en bovendien kregen de vrouwen ondeugdelijke medicijnen toegediend toen ze onwel werden. In Orissa mogen sterilisaties voortaan alleen nog in erkende ziekenhuizen plaatsvinden. (BBC)