Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Sinds woensdag voerde de anti-IS-coalitie twintig luchtaanvallen uit

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft sinds woensdag twintig luchtaanvallen op Syrië en Irak uitgevoerd. Vijf of zes van de aanvallen waren gericht op Kobani, de grensstad tussen Syrië en Turkije.

Een explosie na een luchtaanval van de anti-IS-coalitie op Kobani, Syrië.
Een explosie na een luchtaanval van de anti-IS-coalitie op Kobani, Syrië. Foto EPA / Sedat Suna

De internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft sinds woensdag twintig luchtaanvallen op Syrië en Irak uitgevoerd. Vijf of zes van de aanvallen waren gericht op Kobani, schrijft persbureau Reuters. Dat is een stad op de grens van Syrië en Turkije.

De aanvallen vernietigden zes aanvalsposities van IS en een zwaar wapen, zei de U.S. Central Command.

Olieproductiegebied vernietigen

De coalitie heeft 14 luchtaanvallen uitgevoerd op Irak. Doel was de olieproductiegebieden in het noorden, die in handen zijn van IS, te raken. Vier luchtaanvallen bij al-Qaim vernietigden checkpoints, gepantserde voertuigen, bunkers en forten.

Andere aanvallen waren gericht op steden als Kirkuk, Samarra, Tal Afar en Falluja. Twee luchtaanvallen bij Mosul vernietigden elf bunkers, negen krachtige wapens en een voertuig. Verder werden twee eenheden van IS geraakt.