Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Schade vogelgriep tussen de 32 en 39 miljoen euro

Onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werden eind vorige maand ruim 15.000 eenden geruimd bij een eendenbedrijf in Kamperveen.
Onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werden eind vorige maand ruim 15.000 eenden geruimd bij een eendenbedrijf in Kamperveen. Foto ANP/ Vincent Jannink

De recente uitbraak van de vogelgriep heeft de pluimveesector tot nu toe tussen de 32 en 39 miljoen euro gekost, heeft het Wageningse onderzoeksinstituut LEI berekend. De kosten zijn het gevolg van de ruiming van kippen op besmette bedrijven, de indirecte kosten door het vervoersverbod en het wegvallen van de export, schrijft persbureau ANP.

Het bedrag is wel beduidend minder dan dat na de grote uitbraak van een hoog-pathogene variant in 2003. Toen lag de schade op naar schatting 300 miljoen euro.

Versoepeling

De berekening kwam gisteren op de dag dat de versoepeling van de maatregelen rond de vogelgriep in een groot deel van Nederland van kracht werd. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA) staat het pluimveehouders nu weer toe dieren van en naar hun stal te vervoeren.

De versoepeling geldt niet voor pluimveehouders in het westen. Ook zijn de strenge maatregelen nog geldig voor de bedrijven in de buurt van Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude, plekken waar de vogelgriep vastgesteld werd.

Een interactieve kaart met alle gevallen van vogelgriep sinds half november: