Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Rapport SCP: meerderheid moslims negatief tegenover homoseksualiteit

COC-leden op een boot tijdens de Canal Parade van de Gay Pride afgelopen augustus in Amsterdam.
COC-leden op een boot tijdens de Canal Parade van de Gay Pride afgelopen augustus in Amsterdam. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Turkse of Marokkaanse jongeren die ontdekken dat ze homoseksueel zijn, krijgen het moeilijk. Driekwart van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders vindt het een probleem als hun kind zou samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht. Bij de Surinaamse en Antilliaanse groep is dit één op drie, onder autochtonen één op zes.

Tolerantie ten aanzien van homoseksualiteit is toegenomen in Nederland, blijkt uit het rapport De acceptatie van homoseksualiteit door etnische en religieuze groepen in Nederland (pdf) van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Van de niet-gelovigen en rooms-katholieken vindt verreweg het merendeel (95 procent) dat homo’s moeten kunnen leven zoals ze willen. Een meerderheid onderschrijft gelijke rechten voor homoseksuele stellen en aanvaardt homoseksualiteit binnen het eigen gezin.

Helft moslims vindt het ‘altijd verkeerd’

Dat ligt anders bij moslims. Meer dan de helft van de moslims (53 procent) vindt homoseksualiteit (bijna) altijd verkeerd. Drie op de vier vindt het niet acceptabel als homo’s met elkaar trouwen.

Bij autochtone Nederlanders vindt één op de tien homoseksualiteit (bijna) altijd verkeerd, vindt vier op de vijf personen het goed als getrouwd wordt en heeft een zesde er problemen mee als hun kind een partner van hetzelfde geslacht zou hebben.

Er is een sterke samenhang tussen religiositeit en moeizame acceptatie van homoseksualiteit, zegt onderzoeker Willem Huijnk:

Hoe vromer, hoe minder makkelijk homoseksualiteit wordt geaccepteerd.”