Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

PvdA leider lijkt grip te verliezen

Hieronder delen van de berichtgeving in De Telegraaf:

PvdA-leider Samsom zucht onder de druk om een derde verkiezingsnederlaag op rij te voorkomen. Te midden van een nieuwe dreigende rel binnen zijn fractie ging de geplaagde sociaal-democraat gisteren tegenover De Telegraaf helemaal los over de wijze waarop in Den Haag politiek wordt bedreven en de rol van de media daarin.

Samsom hekelt het Haagse ‘sfeertje’, waarin het volgens hem niet meer draait om de inhoud maar om het politieke spel. Als voorbeeld noemt hij de jeugdzorg, waarover onheilspellende verhalen verschenen in verband met de komende decentralisatie. „Maar het is ALLEMAAL geregeld.”

De partijleider ontstak in woede nadat deze krant PvdA-Kamerlid Jan Vos had geconfronteerd met uitspraken van zijn politieke baas over boringen naar schaliegas. Samsom zei daarover gisteren op de radio dat die volstrekt onnodig zijn en Nederland een te dichtbevolkt land is, terwijl hij eerder had verkondigd ‘als ingenieur’ te geloven dat er mogelijkheden komen om veilig te boren. (...)

PvdA-Kamerlid Jan Vos doet net een tukje op zijn bank als De Telegraaf aan het eind van de middag op zijn kamerdeur klopt. Of hij weet dat zijn partijleider Samsom zojuist op de radio een streep heeft gezet door boringen naar schaliegas? Hij heeft er achteraf van gehoord, stamelt het Kamerlid beduusd.

(...) Kort daarna komt er bij deze krant een telefoontje binnen van de woordvoerder van Samsom. Of er gelegenheid is om langs te komen bij Diederik. Even later ontvangt een breed lachende Samsom, een van de architecten van Rutte II, twee verslaggevers. Hij is alleen in zijn werkkamer, waar hij naar eigen zeggen vandaag maar ‘enkele minuten’ is bezig geweest met het dossier schaliegas. Toch is dat de reden van het gesprek. Waar de PvdA eerst nog proefboringen opperde voor het winnen van deze energiebron, maakt Samsom ineens bekend dat schaliegas ‘volstrekt onnodig’ is. „De PvdA vindt dat we dit niet gaan doen op basis van de kennis die ik over dit onderwerp heb.”

(...) Hij verhaalt op de voor hem zo kenmerkende wijze. Het is een college, een privécollege voor De Telegraaf. „Ik ben een ingenieur en ik verdiep me in dit soort dingen. Ik heb me in mijn vrije tijd hierin verdiept!”, zegt de sociaal-democraat resoluut.

(..) Heeft Samsom zijn standpunt met de fractie besproken? We hebben het hier al heel vaak over gehad, zegt hij afgemeten.

Toch lijkt het er niet op dat de rest van de fractie deze week te horen kreeg dat Samsom dit ging zeggen. Dat is ook logisch, want Samsom vindt dat-ie vandaag op de radio niet meer heeft gedaan dan op een vraag te antwoorden. „En dan geef ik eerlijk antwoord.”

Is er met de VVD overlegd over het standpunt? Gisteravond was er immers een groot debat met fractievoorzitters over klimaat. Samsom ontwijkt. Maar wanneer hem gevraagd wordt of zijn heldere standpunt met de provinciale verkiezingen te maken heeft, slaat de vlam onherroepelijk in de pan. „Verkiezingen hebben er geen MOER mee te maken!”, briest hij.

Wat volgt, is een tirade tegen de Haagse werkelijkheid. Waar alles maar gaat om het politieke spel en niet om de inhoud. „OFF THE RECORD!”, buldert de PvdA-leider opeens, zonder dat deze krant daar overigens mee instemt. En dan begint het. Met stemverheffing spuwt de PvdA-leider zijn gal. Hij doet toch zijn best. Waarom ziet niemand dat?

„Ik ben OOK maar een mens. Ik ga iedere dag naar mijn werk om het land BETER te maken!” Dat de 11 zetels in de peilingen aangeven dat veel mensen in het land daar anders over denken, maakt de rode leider alleen nog maar bozer. Laat staan dat die 11 zetels hem kunnen inspireren om iets aan zijn profilering te doen, bijvoorbeeld door zich onomwonden tegen schaliegas uit te spreken. „Ach KOM!” Volgens Samsom gaat het in Den Haag allang niet meer om de inhoud, maar om een ‘sfeertje’. „Een NOS-collega van jullie die ik sprak, vindt dat ook. Het lijkt wel FOXNEWS!” Dan verontschuldigt de PvdA-leider zich even. „Ik wil ook weleens wat TERUG zeggen. Het is dat jullie hier nu toevallig zitten.”

Maar hij blijkt toch nog niet klaar. „Jullie hebben nog geen INHOUDELIJKE vraag gesteld! De kranten stonden de afgelopen maanden VOL met verhalen over de jeugdzorg. En dat het MIS zou gaan! Maar het is ALLEMAAL geregeld!”

Samsom lijkt de controle te verliezen. Niet alleen op zijn fractie, maar ook op zichzelf. (...) Als deze krant hem voorlegt dat hij een overspannen indruk maakt, neemt Samsom gas terug. Hij probeert zich te herpakken en herhaalt dat hij ook maar van vlees en bloed is.

Het gesprek loopt ten einde. Bij het verlaten van zijn werkkamer staan vier PvdA-medewerkers, onder wie twee woordvoerders, voor de deur. Ze lachen wat schamper. De tirade moet onherroepelijk op de gang hoorbaar zijn geweest. Maar niemand durfde of wilde naar binnen.