Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Proefboringen naar schaliegas zijn niet uitgesloten, zegt Rutte

Premier Rutte sluit proefboringen naar schaliegas in deze kabinetsperiode niet uit. PvdA-leider Samsom sprak zich deze week fel uit over de winning van schaliegas.

Premier Rutte in de Tweede Kamer.
Premier Rutte in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Premier Rutte sluit proefboringen naar schaliegas in deze kabinetsperiode niet uit. Of de boringen er daadwerkelijk komen, hangt af van onderzoek dat volgend jaar zomer klaar moet zijn, zei hij vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Wel lijkt het hem in deze periode logistiek gezien “praktisch bijna onmogelijk”.

PvdA-leider Samsom sprak zich deze week in het radioprogramma De Nieuws BV fel uit over de winning van schaliegas. In zijn partij is het verzet tegen schaliegas groot. Hij verklaarde de mogelijke (proef)boringen in Nederland “volstrekt onnodig”. Over een motie die Samsom daarover deze week in de Kamer indiende, wordt dinsdag gestemd.

Kamp: geen gaswinning in huidige kabinetsperiode

Minister Kamp van Economische Zaken (VVD) zei geen probleem te zien in de oproep van de PvdA, schrijft persbureau ANP. Hij maakte duidelijk dat er deze kabinetsperiode géén schaliegas zal worden gewonnen. Of er wel proefboringen worden gedaan? Dat liet hij in het midden.

Het is nog onzeker of de PvdA-motie het haalt. In elk geval SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie stemmen er ook voor. Dat zouden dan 72 van de 150 stemmen zijn. CDA, D66, SGP en Partij voor de Dieren bespreken de kwestie dinsdag in het fractieberaad. De VVD en de Groep Bontes/Van Klaveren steunen de motie niet.

Kabinet gaat door met onderzoek

Intussen gaat het kabinet door met het onderzoek naar schaliegas. Gemeenten als Boxtel en Noordoostpolder - beoogde locaties voor boringen - hebben erop aangedrongen met het onderzoek te stoppen. Toch wil de minister ermee doorgaan, omdat de gasvelden in de Noordzee en het natuurlijke gas in Groningen langzaam opraakt.

De winning van schaliegas is omstreden. Schaliegas zit diep in de bodem in kleisteenlagen, waardoor bij winning ervan schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken.