Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Overval op Joods koppel voedt onrust over Frans antisemitisme

Twee Fransen werden thuis bruut beroofd omdat ze, aldus hun aanvallers, als Joden „veel geld” in huis zouden hebben.

In Frankrijk stijgt de verontwaardiging na een gewelddadige overval met mogelijk antisemitisch motief eerder deze week in de Parijse voorstad Créteil. Niet alleen de getroffen familie, maar het hele land is „verwond” en „aangevallen”, zei president François Hollande gisteren. De zaak vestigt andermaal de aandacht op de forse toename van anti-Joodse incidenten in het land.

Een koppel van 21 en 19 jaar oud zegt maandag thuis in Créteil te zijn overvallen door drie gewapende mannen. „Zij zeiden: omdat jullie een Joodse familie zijn, hebben jullie geld”, getuigde een van de slachtoffers tegenover Franse media. „Zelfs als we dat hadden, heb ik geantwoord, dan zou het op de bank staan.”

De overvallers doorzochten vervolgens het huis en hebben juwelen en bankpasjes meegenomen. Een van hen zou de vrouw verkracht hebben, terwijl de anderen met de pasjes naar een geldautomaat waren.

Drie verdachten, in het bezit van de gestolen juwelen, zijn aangehouden op verdenking van groepsverkrachting, gewapende overval, vrijheidsberoving, afpersing en „geweld op religieuze gronden”, meldt Le Monde. Twee van hen zouden in november in Créteil ook al rake klappen hebben uitgedeeld aan een bejaarde Joodse man.

Frankrijk is het Europese land met de grootste Joodse gemeenschap én de meeste moslims. Een zogenoemd „nieuw antisemitisme”, dat opspeelt als in Israël de spanning oploopt, hangt vaak samen met identificatie van jongeren in de banlieue met de Palestijnse zaak, zei socioloog Michel Wieviorka deze zomer in deze krant.

Volgens cijfers van de Joodse belangenorganisatie CRIF is het aantal gemelde antisemitische incidenten (ook online) dit jaar met 91 procent toegenomen. Joden durven niet meer met een keppeltje op de metro in, aldus CRIF-voorzitter Cukierman. Het geweld tegen moslims zou in dezelfde tijd met 30 procent zijn gestegen.