Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Oplossing nodig? Uit het raam turen

Het leven aan de top van verticale stad Rotterdam.

Je kunt het zien vanaf de straat: bovenop het dak van het NRCafé en de Fotovakschool staat een huisje zo groot als een kamer. Niet zo heel hoog, maar wel met een mooi uitzicht en een mooi verhaal: ooit was het een duiventil, voor postduiven van de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Tegenwoordig is het de werkruimte van Wim van der Niet, manager van de Rotterdamse vestiging van de Fotovakschool.

Wim – 58, rustige, helderblauwe ogen – weet niet zeker hoe de krant de postduiven gebruikte. NRC had een eigen telegraafverbinding, misschien waren de duiven vooral een hobby van oprichter Henricus Nijgh. Maar het is leuker om te denken dat ze nieuws brachten uit het buitenland. Kijk maar uit het raam: daar achter De Rotterdam ligt Rome, achter de Euromast ligt New York en links, aan het einde van de Witte de Withstraat, ligt Shanghai.

Drie jaar geleden heeft hij de oude duiventil bij de Fotovakschool betrokken. Niet omdat hij zich wilde verstoppen voor zijn collega’s van de onderliggende verdiepingen, maar omdat hij zich soms even wil terugtrekken om het overzicht te bewaren. Het uitzicht vanuit dit huisje helpt daarbij. Tijdens moeilijke telefoongesprekken loopt hij rondjes door de kamer en als hij een oplossing zoekt voor een probleem, tuurt hij uit het raam. Verder denken wordt makkelijker als je letterlijk verder kunt kijken.

De Fotovakschool biedt deeltijd- en voltijdopleidingen, sinds enkele weken ook op hbo-niveau. De kortste opleiding duurt drie maanden, de langste vier jaar. De Rotterdamse vestiging wordt dagelijks bevolkt door zo’n 10 tot 15 docenten en zo’n 100 tot 150 studenten. Als vestigingsleider moet Wim ervoor zorgen dat al die mensen met plezier binnenkomen en aan het eind van de dag weer vrolijk weggaan.

„We werken het grootste gedeelte van ons leven”, zegt hij, „dus het is belangrijk dat we ons werk leuk maken.” En: „De beste dingen die hier gebeuren kan ik niet plannen, maar ik kan ze wel laten ontstaan.” Zijn magische formule: mensen vertrouwen geven. Van vertrouwen gaat alles groeien en bloeien. Dan gebeuren er kleine wondertjes en worden onmogelijke dingen mogelijk. Probeer maar.