Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vaticaan vindt honderden miljoenen euro’s

Bij het doorlichten van zijn financiën heeft het Vaticaan „honderden miljoenen euro’s ontdekt die niet goed op de balans stonden”. Dit zegt de belangrijkste financiële man van het Vaticaan, kardinaal George Pell.

Pell is in februari benoemd tot prefect van het nieuw ingestelde Secretariaat voor de Economie. Dat moet de financiële stromen binnen het Vaticaan stroomlijnen en transparanter maken. Al onder de vorige paus, Benedictus, zijn stappen gezet om het financiële beheer in overeenstemming te brengen met internationale afspraken tegen witwassen.

Pell laat in het midden of hier sprake is van regelrechte fraude, voorzichtig financieel beheer of onzorgvuldigheid. Hij wijst er wel op dat te veel groepen binnen het Vaticaan hun financiële zaken regelden buiten het zicht van anderen.

Er is gesuggereerd dat een van de redenen voor Benedictus om zijn functies neer te leggen, de aanhoudende intriges binnen de curie waren, waar hij maar moeilijk greep op kon krijgen. Pogingen tot meer financiële transparantie werden gedwarsboomd.

Pell geldt als een scherpe controleur. Zijn benoeming past in een bredere schoonmaak van de financiën van het Vaticaan, die door paus Franciscus in een stroomversnelling is gebracht.