Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM in hoger beroep tegen uitspraak Mein Kampf

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank over de man die het boek Mein Kampf heeft verkocht. Vorige maand oordeelde de rechtbank dat de antiquair geen straf krijgt en daar is justitie het niet mee eens, zo maakte ze vandaag bekend.

Cover nrc.next

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank over de galeriehouder die het boek Mein Kampf heeft verkocht. Vorige maand oordeelde de rechtbank dat de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyk geen straf krijgt.

Het OM eiste tijdens de zitting een geldboete van 1.000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. Volgens de rechter is de verkoop van het boek in beginsel weliswaar strafbaar, maar: een veroordeling zou in strijd zijn met het recht op vrijheid van meningsuiting. De verkoper heeft zelf niet aangezet tot haat, discriminatie en belediging, zegt de rechtbank.

Volgens justitie bevat het boek uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. Het verkopen ervan is dan ook strafbaar als de verkoper weet of zou moeten vermoeden dat het boek deze elementen bevat, meent het OM. Met de verkoop van het boek heeft de verkoper volgens het OM geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven. Daarnaast is het boek ook niet verspreid voor journalistieke berichtgeving of als een verantwoord wetenschappelijk bericht, aldus het OM.

‘Boek niet strafbaar, tenzij je snode plannen hebt’

Advocaat Gerard Spong zei eerder tegenover NRC dat de uitspraak een aanzienlijke inperking van het verkoopverbod van Mein Kampf betekent.

“De rechtbank zegt nu eigenlijk: het boek is niet strafbaar, ténzij je het verkoopt met snode, antisemitische bedoelingen.”

Het genootschap Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte tegen de galeriehouder wegens het verkopen van een boek dat aanzet tot haat en discriminatie. Dit mag volgens artikel 137e uit het Wetboek van Strafrecht niet en daarom is Mein Kampf al decennia verboden.

Lees ook: ‘Verkopen mag, tenzij je snode plannen hebt’ (€)