Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Obama draagt Ashton Carter voor als minister van Defensie

Ashton B. Carter (midden) tijdens een bezoek aan Zuid-Korea in 2013, toen hij onderminister van Defensie was.
Ashton B. Carter (midden) tijdens een bezoek aan Zuid-Korea in 2013, toen hij onderminister van Defensie was. Foto ANP/EPA/Jeon Heon-Kyun

Ashton Carter is door president Obama voorgedragen als minister van Defensie. De natuurkundige moet leiding gaan geven aan de strijd tegen Islamitische Staat. Carter was van 2011 tot 2013 al onderminister van Defensie.

De voordracht van de 60-jarige Carter volgt op het aftreden van Chuck Hagel, die zijn ontslag twee weken geleden aanbood aan de president. Volgens Obama beschikt Carter over een ‘unieke combinatie van strategisch inzicht en technische kennis’. Carter heeft beloofd om de meest ‘openhartige strategische adviezen’ te geven.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “Ash is rightly regarded as one of our nation’s foremost national security leaders.” —Obama on his Secretary of Defense nominee Ash Carter

Carter was eerder al kandidaat

Hagel was niet in staat om een heldere strategie te formuleren tegen Islamitische Staat, de terreurbeweging die in grote delen van Irak en Syrië een kalifaat heeft uitgeroepen en een schrikbewind voert. Hagel was twee jaar eerder aangesteld in een periode dat die kwestie nog nauwelijks speelde; zijn belangrijkste taak was het terughalen van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Het hoofd bieden aan nieuwe uitdagingen zoals IS en ook een zeer assertief Rusland vereist echter een ander minister. Welke strategie Carter gaat formuleren is nog niet bekend.

De naam van Carter circuleerde al een tijdje in de wandelgangen van het Pentagon. In 2013 was hij ook al kandidaat voor de hoogste post op Defensie, maar president Obama gaf toen de voorkeur aan Chuck Hagel. In de twee jaar dat hij onder minister Leon Panetta plaatsvervanger was, zorgde Carter voor een herziening van het Joint Strike Fighter-project. Daarnaast versnelde hij een programma om pantserwagens aan te passen zodat ze beter bestand waren tegen geïmproviseerde explosieven (IED’s) in Afghanistan.

De Senaat moet nog instemmen met de benoeming, maar de Republikeinen zien in hem een goede kandidaat. Diens achtergrond en ervaring worden geroemd en daarnaast is hij niet ‘politiek gemotiveerd’.