Nergens zijn beleggers zo blij als in China

People walk on a street at Tokyo's business district October 17, 2014. Japanese business confidence slipped to the lowest in 1-1/2 years in October and it is seen struggling to rebound, a Reuters poll showed, a further sign Tokyo may be forced to offer fresh policy support to recharge an economy ailing from a sales tax hike. REUTERS/Yuya Shino (JAPAN - Tags: BUSINESS)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Regelmatig schrijven wij over Chinese economische problemen. We berichten over verborgen schuldenbergen en inzakkende huizenmarkten. Maar nu eens iets anders. Nergens ter wereld zijn beleggers dit jaar zo goed af als in China. De beurs in Shanghai is dit jaar met 37 procent in waarde gestegen.

The Wall Street Journal schrijft in een stuk dat deze opmars vooral gunstig is voor kleine particuliere beleggers. De krant meldt dat 80 procent van de beleggers op Chinese beurs particulieren zijn. De opgaande aandelenmarkt is voor hen momenteel een aantrekkelijke plek voor hun geld, juist omdat de vastgoedmarkt het slecht doet.

Er zijn ook zorgen. Veel van de aandelen worden gekocht met geleend geld, wat een voorbode kan zijn voor een financiële crisis als de koersen opeens dalen.

Een nier van een Chinese moordenaar mag niet meer

Dat de Chinese orgaanhandel duistere kanten en vreselijke uitwassen kent, is bekend. Eén aspect willen autoriteiten aan banden leggen. De organen van ter dood veroordeelden mogen niet meer verkocht worden. Dat schrijft de Hongkongse krant South China Morning Post.

Alle organen die voor transplantaties gebruikt worden moeten volgens de krant afkomstig zijn van donoren die daar vrijwillig toestemming voor geven. Het probleem is juist dat haast geen land ter wereld relatief minder donorcodicillen kent als China. In de periode 2010-2013 waren er nog geen tweeduizend vrijwillige donoren.

Daarom moesten ziekenhuizen harten, nieren en longen elders vandaan halen: uit de mortuaria van gevangenissen bijvoorbeeld. Waar ziekenhuizen nu organen vandaan gaan halen is onduidelijk. En het probleem blijft. Afgelopen jaar werden er tienduizend transplantaties uitgevoerd terwijl 300.000 mensen op de wachtlijst stonden.

China leest Australië de les om het klimaat

Het lijkt de wereld op zijn kop: Australië, het land met een paar van de mooiste natuurgebieden ter wereld, krijgt kritiek van China, de toch redelijk wat milieuschandalen kent, over klimaatplannen. Dat meldt de Financial Times.

Australië weigert geld te storten in  een fonds van de Verenigde Naties dat opkomende landen moet helpen in het bestrijden van klimaatverandering. De VS doneren 3 miljard dollar, Japan 1,5 miljard en verschillende EU-landen 1 miljard, aldus de FT. Maar Australië, een van ‘s werelds grootste kolen- en ijzerertsproducenten, wil niet mee doen.

Volgens Chinese onderhandelaren geeft dat weinig vertrouwen dat alle landen mee willen doen met het tegengaan van klimaatverandering. Ontwikkelingslanden vinden het oneerlijk dat zij moeten investeren in duurzame technologie en uitstoot moeten verminderen terwijl rijke landen decennialang zich ongehinderd economisch konden ontwikkelen.

 

    • Melle Garschagen