Nederland verdient miljarden met deze zeven monstermachines

Foto ANP

Melkrobots, kippenslachtmachines, uienplukkers: Nederland is nogal goed in het maken van landbouw- en voedselmachines. Zo goed dat er volgens ING jaarlijks 4 miljard euro in omgaat. Daarmee behoort Nederland tot de wereldtop.

Volgens Jurjen Witteveen van het ING Economisch Bureau is die sterke positie historisch gezien te verklaren.

“In Nederland is er de combinatie van weinig ruimte en hoge loonkosten, dus Nederlandse bedrijven zijn altijd druk geweest met het zoeken naar efficiency en innovatie.”

Volgens de econoom blijkt uit een enquête onder de Nederlandse bedrijven bovendien dat ze elkaar daarin opjagen. “Ze ervaren de meeste concurrentie van elkaar, niet uit het buitenland.”

Zeven voorbeelden van Neerlands glorie op een rij:

1. Melkrobots

Dit is de Astronaut A4 van Lely uit Maassluis. Hij melkt je koe als geen ander, vandaar dat Lely hem “de meest betrouwbare medewerker die u zich maar kunt voorstellen” noemt.

Lely is in 1948 opgericht door Cornelis en Arij van der Lely en inmiddels actief in meer dan zestig landen. Het biedt werk aan ruim 2.000 mensen en heeft een omzet van 565 miljoen euro. Het verkoopt allerlei machines voor in en om de stal.

2. Kippenslachters

Extreem veel keus als je gek bent van kippenslachtmachines. Het Noord-Hollandse Meyn (eigendom van superbelegger Warren Buffett) maakt geavanceerde apparaten als de Jet Stream Scalder of deze Head Puller die bekend staat vanwege zijn “lage onderhoudskosten”.

Foto Marel

En dan is er ook Marel Stork Poultry Processing (ooit onderdeel van Stork) uit Boxmeer. Naar eigen zeggen “wereldmarktleider op het gebied van ontwikkeling, productie en installatie van apparatuur/oplossingen voor de pluimvee verwerkende industrie”, denk aan apparaten als deze Heart Lung Harvester.

3. Erwtenplukkers

Gerrit Ploeger begint in 1959 het bedrijf Ploeger. Binnen tien jaar ontwikkelt hij de eerste drie-rijige bonenplukker. Inmiddels is Ploeger uit Roosendaal (ruim 100 medewerkers) wereldwijd bekend vanwege apparaten zoals deze Self Propelled Pea Harvester EPD540. Gewicht (leeg): 24.240 kilogram.

4. Zetmeelmakers

Aardappelzetmeel groeit niet in de grond. Althans, niet kant-en-klaar. In de cellen van aardappels zitten zetmeelkorrels. Maar dat moet je eerst winnen en daarbij biedt Nivoba uit Veendam hulp. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft “een belangrijke focus op de zetmeelindustrie”.

5. Uiensorteerders

Allround Vegetable Processing doet wat je verwacht. Het verkoopt productielijnen en apparaten om allerlei groenten (zoals deze uien) te verwerken. Het heeft twee vestigingen: een in Andijk en in Ambala (India) en telt meer dan 100 werknemers.

6. Eiersorteermachines

De Moba Group uit Barneveld zegt ‘s werelds toonaangevende fabrikant van machines voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren te zijn. Het werd in 1947 opgericht door Job Mosterd en heeft meer dan 500 medewerkers. Dit is hun instapmodel: de Prima 2000 (“een betrouwbare, rendabele no-nonsense machine”) goed voor het sorteren en verpakken van 20.000 eieren per uur.

7. Veevoeruitdelers

Broers Max, Fred en Kees Liet richtten ruim 60 jaar geleden in Purmerend Trioliet op. Het familiebedrijf houdt zich bezig met machines en systemen voor het voeren van rundvee op veebedrijven en noemt zich “marktleider op het gebied van voertechniek”. Dat blijkt wel uit bovenstaande Gigant 500.

    • Camil Driessen