Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Modeketen Mexx failliet, winkels blijven nog open

Mexx wijt zijn ondergang aan malaise: consumenten geven minder uit en de concurrentie van prijsvechters is groot.

Het Nederlandse modemerk Mexx is gisteren door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. De winkelketen kampte al langere tijd met dalende omzetten en heeft daarom zelf het faillissement aangevraagd, zo bevestigt curator Frits Kemp van Fort Advocaten.

Door het faillissement raken ongeveer 500 werknemers van Mexx-vestigingen in Nederland hun baan kwijt.

Bij het hele bedrijf komen 1.500 medewerkers op straat te staan door het omvallen van de bijna dertig jaar oude winkelketen. Daarnaast treft het faillissement ook veel franchisenemers. Het merendeel van de 315 winkels, in ruim vijftig landen, wordt namelijk uitgebaat door zelfstandige ondernemers onder de vlag van Mexx.

De voornaamste oorzaak voor het faillissement is de langdurige malaise in de Europese detailhandel, zo lichtte Kemp toe aan persbureau ANP. Winkelketens hebben nog altijd veel last van consumenten die hun geld op zak houden. Ook kledingketens Henk ter Hoor en Piet Kerkhof gingen afgelopen jaren mede om die reden failliet.

Die dalende uitgaven troffen de omzet van Mexx stevig. Aan de verkoop in eigen winkels verdiende de keten vorig jaar nog slechts 100 miljoen euro, terwijl de groothandelsafdeling nog eens 150 miljoen aan inkomsten genereerde. In 2007, het beste jaar, zette Mexx meer dan een miljard euro om.

Of het faillissement van Mexx het definitieve einde is van de winkelketen, is nog onduidelijk. Curator Kemp hoopt dat hij een koper kan vinden. Volgens hem hebben twee buitenlandse bedrijven interesse getoond. De winkels blijven voorlopig open, ook om de voorraad te verkopen.

Moustache & Emanuelle

Mexx ontstond in 1986 door een samenvoeging van Moustache en Emanuelle. Deze kledingmerken – gericht op respectievelijk mannen en vrouwen – leverden de eerste twee letters van de nieuwe naam. Oprichter Rattan Chadna bezegelde de fusie van de twee merken met twee kussen, de laatste twee letters van Mexx.

In de lente van 2001 ging Mexx voor 300 miljoen euro over in de handen van Liz Claiborne, een textielconcern uit New York. Amper in handen van de nieuwe eigenaar belandde de economie van de Verenigde Staten in een recessie, waardoor de uitbreidingsplannen werden uitgesteld.

Toen twee jaar later alsnog tot uitbreiding werd besloten, was het de bedoeling dat Mexx in de VS 250 winkels zou openen. Dat werden er uiteindelijk zeven, waarvan de laatste al in 2007 sloot. In 2011 kwam Mexx voor ruim 80 procent in handen van The Gores Group. Deze Amerikaanse investeerder betaalde toen 85 miljoen dollar (69 miljoen euro).