Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

‘Mijn vader wilde dat ik naast hem ging wonen’

Erfgename Charlene de Carvalho geeft eerste interview

Charlene de Carvalho-Heineken
Charlene de Carvalho-Heineken Foto ANP

Freddy Heineken at het liefst thuis in Noordwijk, met een bord op schoot voor de tv. Spaghetti en gehaktballen waren favoriet. Zijn dochter Charlene was als kind „pijnlijk verlegen”. Dat haar achternaam op elk café stond vond ze niet leuk.

Charlene de Carvalho – zelf gebruikt ze haar meisjesnaam niet – mijdt de media. Voor het eerst sinds de dood van haar vader in 2002 geeft de erfgename (60) een interview, aan het Amerikaanse zakenblad Fortune. Dus dat is nieuws, ook al bevat het uitvoerige artikel maar enkele citaten van haar en haar man, Michel de Carvalho.

Michel, vicevoorzitter van de zakenbank van Citigroup, noemt zijn tien jaar jongere echtgenote „my boss”. Charlene is degene die als meerderheidsaandeelhouder in Heineken een bepalende stem heeft. Het interview maakt echter duidelijk dat het echtpaar alles samen doet. Michel de Carvalho vond dat zijn vrouw al bij Freddy’s begrafenis in 2002 een snelle keuze moest maken: „Je moet binnen tien dagen beslissen of je zijn rol overneemt.”

Vanzelfsprekend was dat niet. Charlene was door haar vader nooit voorbereid op een rol in het bedrijf. „In zijn dromen zou ik een leuke Nederlandse jongen trouwen en naast mijn ouders gaan wonen.” Ze mocht niet uit huis toen ze ging studeren.

In het Zwitserse St. Moritz ontmoette ze Michel de Carvalho, welgestelde zoon van een Braziliaanse diplomaat en een Britse moeder. Freddy sprak drie uur met hem en concludeerde dat het Michel niet om Charlenes geld te doen was. Michel: „Dat was het aardigste dat hij ooit over me heeft gezegd.”

Charlene „leefde het leven van een bankiersvrouw” in Londen. Op haar 37ste had ze vijf kinderen onder de zeven jaar. „Ik sorteerde legoblokjes op kleur, bijna obsessief. Dat had ik nodig om één deel van mijn leven georganiseerd te hebben.”

Zonder bedrijfseconomische kennis nam ze de taak van haar vader over. Het bedrijf was niet agressief genoeg in de laatste jaren onder Freddy, zegt het echtpaar. De avonturier van weleer werd voorzichtig. Charlene: „Ik denk niet dat dat door de ontvoering kwam. Hij voelde dat hij minder king of the mountain was.” Hij moest de baas zijn, delegeren kon hij niet.

Het echtpaar besloot al snel dat er een nieuwe bestuursvoorzitter moest komen. Jean-François van Boxmeer trad aan en zit er nog steeds. Onder zijn leiding groeide de omzet van 7,5 miljard euro in 2002 naar 20,1 miljard euro in 2013, mede dankzij 49 overnames. In september wees Charlene een bod van SABMiller af. Volgens Michel is het bod een kans voor Van Boxmeer om tegen de medewerkers te zeggen dat ze harder moeten werken.

Kies één van je kinderen als opvolger, adviseren kenners van familiefortuinen, maar de ouders sluiten een driemanschap niet uit. Alexander (29, sinds vorig jaar bestuurslid bij Heineken), Louise (28) en Charles (23) werken in het bedrijfsleven. Isabel en Sophie studeren kunst en muziek.