Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Medaille Nobelprijswinnaar Watson geveild voor 3,8 miljoen euro

Bioloog James Watson.
Bioloog James Watson. Foto AFP/ Odd Andersen

De Nobelprijsmedaille van James Watson, medeontdekker van de structuur van DNA, heeft bij een veiling meer dan 4,7 miljoen dollar opgeleverd (ongeveer 3,8 miljoen euro). Het was al de eerste medaille van een nog levende winnaar die geveild werd, het is meteen ook de hoogste opbrengst voor een Nobelprijs ooit, schrijft persbureau Reuters.

Veilinghuis Christie’s had vooraf de opbrengst op zo’n 2,5 miljoen tot 3,5 miljoen dollar (2 miljoen tot 2,8 miljoen euro) geschat. Het winnende bod van een nog onbekende koper, die via de telefoon bood, bewijst volgens Christie’s “de groter wordende kracht op de veilingmarkt voor iconische objecten gerelateerd aan het begrip en de ontwikkeling van de gevolgen van DNA en het groeiende belang ervan”.

Foto AP/ Christie’s

Onder vuur sinds 2007

De 86-jarige Watson maakte vorige week bekend de prijs te verkopen omdat hij geen geld meer had, een gevolg van het feit dat niemand volgens hem “wil erkennen dat ik besta”. Hij is, zo zei hij vorige week in de Financial Times, al jaren een non-persoon vanwege zijn uitspraken in een artikel van de Britse krant The Sunday Times in 2007. Daarin suggereerde hij dat mensen in Afrika inherent minder intelligent zijn dan blanke mensen. Hij heeft excuses aangeboden voor die “onhandige” opmerking, al zei hij tegenover de Financial Times slechts te “geloven in IQ”.

Christie’s veilde ook de notities die Watson maakte voor zijn toespraak tijdens de uitreiking van de Nobelprijs. Die leverden 365.000 dollar (295.000 euro) op. Daarnaast haalde het manuscript van een lezing die hij gaf de dag nadat hij de prijs won 245.000 dollar op (198.000 euro).

Watson gaat een groot deel van het geld weggeven aan onder meer instellingen die de afgelopen jaren voor hem gezorgd hebben. Zo kunnen de Universiteit van Chicago, waar hij zijn bachelordiploma behaalde, en Clare College in Cambridge geld tegemoet zien. Maar Watson zei ook heel graag een schilderij van de Britse pop-artkunstenaar David Hockney te willen kopen.

Francis Crick

Vorig jaar werd de Nobelprijsmedaille van Francis Crick nog geveild, een van de twee wetenschappers met wie Watson in 1962 de onderscheiding deelde. Die leverde 2,27 miljoen dollar op (1,8 miljoen euro). Een brief die Crick, overleden in 2004, schreef aan zijn zoon waarin hij de structuur van DNA omschreef voordat de ontdekking officieel gepubliceerd werd, haalde 6 miljoen dollar op (ruim 4,8 miljoen euro). Nooit had een brief zoveel opgebracht op een veiling.