Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Man van 70 bekent afpersen familie De Mol

De familie De Mol eerder dit jaar tijdens het prijzengala De TV-Beelden.
De familie De Mol eerder dit jaar tijdens het prijzengala De TV-Beelden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een 70-jarige man uit Zeist heeft bekend dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst en bedreigd. De man stuurde brieven naar John de Mol waarin hij “een groot geldbedrag” eiste, anders zou hij het gezin van Linda de Mol iets aandoen. Hij is woensdag gearresteerd, meldt de politie.

Sinds oktober 2013 kreeg de familie De Mol regelmatig brieven toegestuurd. Zo bestelde de man in september een doos gebakjes in een bakkerij in Blaricum. Het gebak werd met een dreigbrief drie dagen later bezorgd bij de woning van John de Mol in Blaricum. Ook heeft de verdachte driemaal een brief achtergelaten onder een rode baksteen, op plekken in Zeist en Huizen. De familie moest op de brieven reageren via advertenties.

De politie kwam de man onder meer door zevenhonderd tips op het spoor. Afgelopen woensdag waren er voldoende aanwijzingen om de 70-jarige man uit Zeist aan te houden. Het huis van de man werd doorzocht en verschillende goederen zijn voor onderzoek in beslag genomen. Gisteravond bleek dat het DNA dat de man had afgestaan, overeenkwam met de DNA-sporen die waren gevonden op één van de dreigbrieven. Toen de politie de man daarmee confronteerde, bekende hij.

De familie De Mol is eerder bedreigd. Er zou nooit geld zijn betaald aan afpersers.