Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Terugkijken: de lancering van de Orion-capsule

Na jarenlange afwezigheid keert Amerika vandaag terug naar de ruimte met de opvolger van de spaceshuttle, de nieuwe Orion-capsule, zijn eerste testvlucht.

De Orion had vandaag moeten vertrekken.
De Orion had vandaag moeten vertrekken. Foto Reuters / Scott Audette

Gisteren deed NASA al enkele pogingen om de spaceshuttle te lanceren, maar dankzij onder andere windstoten en technische mankementen werd de lancering uitgesteld tot vandaag. En het is gelukt.

Twitter avatar NASA NASA #Orion launched at 7:05am ET/12:05 UTC. Orion will orbit Earth twice, reaching a peak altitude of 3,600 miles. http://t.co/6Vqcab9SnT

Voor Amerika is het een belangrijk moment. Na jarenlange afwezigheid keerden ze vandaag terug naar de ruimte met de opvolger van de spaceshuttle: de nieuwe Orion-capsule. Het betreft een testvlucht. Er zijn geen mensen aan boord van Orion. Hij werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida, waarna hij naar 5800 kilometer hoogte gaat. Vervolgens moet de Orion na ruim 4 uur en 2 rondjes rond de aarde veilig in de Grote Oceaan plonzen.

De missie heet Exploration Flight Test-1 (EFT-1). De testvlucht is bedoeld om de belangrijkste systemen aan boord te testen. Zo kunnen de ontwerpers zien waar nog aanpassingen nodig zijn.

Om 13.07 uur Nederlandse tijd vertrok Orion.

Kijk hier naar de lancering:

In 2017 of 2018 is de volgende testvlucht. Dan moet de Orion zonder bemanning in een baan rond de maan worden gebracht en veilig terugkeren naar de aarde. Begin volgend decennium zouden de eerste mensen weer richting de maan moeten gaan. Daar zijn we sinds 1972 niet meer geweest. Op den duur moet de Orion ook een mens naar Mars gaan brengen. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn.

Onze wetenschapsredacteur, Bruno van Wayenburg, schrijft (€) over Orion:

Het doel van Orion is om mensen voorbij een lage baan om de aarde te brengen, voor het eerst sinds de laatste Apollo-maanlanding in 1972. De vraag is of dat gaat lukken. Orion is de erfenis van het Constellation-programma dat president George Bush NASA in 2004 oplegde bij het beëindigen van het Space Shuttle-programma. Raketten volgens het ‘oude’ vleugelloze model en een capsule zouden Amerikanen terug moeten brengen naar de maan.

Bush’ opvolger Obama hief op zijn beurt in 2010 het Constellation-programma op, en veranderde de bestemming in Mars, te bereiken in de jaren 2030. De Orion-capsule overleefde deze bezuiniging, en inmiddels werkt NASA aan de gigantische SLS-raket die vanaf 2017 operationeel moet worden (deze keer werd Orion nog aan boord van een Delta IV Heavy-raket gelanceerd).

Lees ook in NRC Handelsblad: Eerste test van opvolger Space Shuttle (€)