Chinees schaaltje blijkt 20 miljoen euro waard

Foto Museum Princessehof

Decennialang stond het vooral stof te vangen in het depot van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden: een duizend jaar oud Chinees schaaltje dat zeker 20 miljoen euro waard is. Een expert van het National Palace Museum in Tapei was in Leeuwarden op bezoek en herkende in het schaaltje, bedoeld om penselen in schoon te maken, het enige stuk keizerlijke Ru op het Europese vasteland. Een vergelijkbaar schaaltje bracht twee jaar geleden bij Sotheby’s 21,6 miljoen euro op. Deze keramiek, gerekend tot de fraaiste ooit, werd gemaakt tijdens de noordelijke Song Dynastie tussen 1086 en 1106. Wereldwijd zijn nog slechts 79 Ru-objecten bekend. Na het bezoek van de expert werd het bakje uitvoerig bestudeerd op vorm, glazuur en gewicht. Het bakje werd in 1981 geschonken aan het Princessehof door de weduwe van een verzamelaar uit Zutphen. Die kocht het in de jaren vijftig voor een klein bedrag bij een antiquair in de Spiegelstraat in Amsterdam.

    • NRC