Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Kostbare lekkage

Foto Yehuda Ben Itach/Reuters
Foto Yehuda Ben Itach/Reuters

Het is geen kabbelend beekje dat het dorstig gesteente overspoelt van de Negev-woestijn in Israël. Gisteren brak de pijpleiding die Eilat verbindt met Ashkelon, de havenstad aan de Middellandse Zee. Als gevolg van de breuk stroomde 200 liter olie door een beschermd natuurgebied bij Beer Ora, een dorpje bij Eilat. Drie mensen raakten bij het inademen van de giftige rook gewond. De natuurramp behoort tot de ergste in geschiedenis van het land. Naar verwachting duurt het maanden voordat de olie is opgeruimd.

De pijplijn werd in de jaren zestig in gebruik genomen om Iraanse olie naar Europese markten te transporteren. Maar sinds de breuk in de diplomatieke betrekkingen tussen de landen na de Iraanse revolutie in 1979, wordt de pijpleiding vooral gebruikt om olie te vervoeren van Eilat naar andere delen van Israël.

De natuurramp volgt op politiek tumult: deze week ontsloeg premier Netanyahu de centrum-linkse ministers van justitie en financiën. Hij schreef nieuwe verkiezingen uit in de hoop dat de Israëlische kiezer hem een vierde kabinet gunt.