Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Kijken: deze kunstenaar filmt Toronto’s skyline, maar dan nét even anders

Flinke flats, kleine grijze gebouwen, hier en daar een grote spitse toren. Skylines zijn adembenemend. Kunstenaar Ryan Emond maakte Toronto Skyline Porn: een vierjarig project over de skyline van Toronto, inclusief een zonsondergang en kleurige wolkenvelden. Oh, en een metrostelsel.

Flinke flats, kleine grijze gebouwen, hier en daar een grote spitse toren. Skylines zijn adembenemend. Zeker als je ze vanuit de auto ziet, met de voet op het gas en een lekker muziekje. Of gewoon vanaf de kant, met de voeten in het water.

Je kunt ’t ook nóg anders bekijken. Vanuit de lucht, bijvoorbeeld. Kunstenaar Ryan Emond, een grote liefhebber van Toronto, maakte een “visuele reis” door de groeiende skyline van de stad. Hij schoot zijn beelden in verschillende seizoenen, vanaf verschillende hoogtes. Vier jaar deed-ie erover. De naam van het project: Toronto Skyline Porn.

“Ik streef ernaar om de kijker de hartslag van elk shot te laten voelen.”

Het resulteert in een prachtig filmpje met alle hoogtepunten van de stad, een kleurige zonsondergang, een vuurwerkspektakel, en - aanrader, vanaf 1.20 minuten - een rit door het ondergrondse metrostelsel.

Inderdaad, zeggen wij. Skylines zijn adembenemend.

Toronto Skyline Porn from Ryan Emond on Vimeo.