Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Milieuramp door olielek in woestijn

Foto epa

Miljoenen liters ruwe olie zijn gelekt uit een pijpleiding in het zuiden van Israël. Er wordt gesproken van de grootste milieuramp in de Israëlische historie. Het lek is inmiddels gedicht, maar niet voordat de olie het beschermde natuurgebied Evrona bereikte, ten noorden van Eilat. Evrona is het belangrijkste natuurgebied in de Jordaanvallei. Het lek is ontstaan tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de pijpleiding in de Arava-woestijn. De exacte oorzaak wordt nog onderzocht. Israëlische functionarissen zeggen dat het maanden, zo niet jaren kan duren voordat de gelekte olie is opgeruimd.