Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Internationaal Strafhof trekt aanklacht tegen president Kenia in

President Uhuru Kenyatta voor aanvang van zijn voorgeleiding bij het Internationaal Strafhof (ICC) in oktober.
President Uhuru Kenyatta voor aanvang van zijn voorgeleiding bij het Internationaal Strafhof (ICC) in oktober. Foto ANP Pool/Peter de Jong

President Uhura Kenyatta van Kenia wordt niet langer door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid. De betrokkenheid van Kenyatta bij de geweldsuitbarsting in 2007 kan volgens aanklager Fatou Bensouda niet worden aangetoond.

Dat melden AFP en BBC. Kenyatta werd verdacht van het aanzetten tot etnisch geweld in de nasleep van de verkiezingen in 2007. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om het leven en sloegen 600.000 Kenianen op de vlucht. De president zou aanhangers hebben betaald voor de gewelddadigheden.

Aanklager niet doortastend genoeg

De rechters van het ICC hadden woensdag de aanklager een ultimatum gegeven om binnen een week een besluit te nemen over het al dan niet vervolgen van Kenyatta. Volgens Bensouda is het tot nu toe verzamelde bewijs tegen de huidig president van Kenia echter niet genoeg om door te gaan met de vervolging. Het besluit van het ICC:

Twitter avatar K24Tv K24 TV The ICC Prosecution files application to withdraw the charges against Pres. Uhuru Kenyatta. #K24Tv via @JFJustice http://t.co/7pfc3rpYHH

Voor het aanzien van het ICC is het besluit van Bensouda een behoorlijke klap. Het Strafhof is in 2002 van start gegaan en heeft tot nu toe nog maar twee vonnissen gewezen tegen de Congolese krijgsheren Lubanga en Katanga. NRC-redacteur Wim Brummelman over de uitspraak van vandaag:

“Het is een enorme klap voor het prestige van de aanklager. Het laat echter ook zien dat het ICC niet lichtzinnig te werk gaat en dat de rechters juridisch hoge standaarden hebben; de rechter wilde hard bewijs en dat was er niet. Dat laat zien dat het hof boven alle partijen staat.”

Bensouda beweert dat zij door de Keniaanse overheid is tegengewerkt bij haar onderzoek. Telefoon- en bankgegevens werden bijvoorbeeld niet overgedragen aan de aanklager. Ook verschenen er in de media foutieve berichten, werd de identiteit van voorheen anonieme getuigen onthuld en kregen andere getuigen te maken met intimidatie. Toch had de aanklager doortastender te werk moeten gaan, en dan met name Bensouda’s voorganger Luis Morena Ocampo. Brummelman:

“Men wilde te snel en is niet grondig genoeg te werk gegaan. De rechter heeft ook gezegd dat de aanklager vasthoudender had moeten zijn.”

Kenyatta is opgetogen

De aanklacht van het ICC tegen de Keniaanse president was uniek qua timing; Kenyatta is namelijk nog staatshoofd. Begin oktober droeg hij het presidentschap daarom tijdelijk over aan de vice-president toen hij naar Den Haag afreisde om zich te verantwoorden.

Mocht er nieuw bewijs worden gevonden, dan kan de aanklager alsnog tot vervolging overgaan. Dat kan ook voor andere vergrijpen zijn.

President Kenyatta heeft ‘opgetogen’ gereageerd op het besluit. Hij eist dat ook de aanklacht tegen vice-president William Routo wordt ingetrokken.