Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Honderd echte Amsterdammers

Amsterdamse statistieken op het toneel: honderd verhalen namens de hele stad.

Door

Honderd verschillende Amsterdammers op één podium. 100 minuten voor 100 mensen. Van jong tot oud, van Noord naar Zuid, van ras-Amsterdammer, tot zojuist verhuisde student. Vanaf 10 december zijn ze vier avonden in de Stadsschouwburg te zien in 100% Amsterdam (www.ssba.nl/100). De voorstelling van het Duitse theatercollectief Rimini Protokoll vertelt de verhalen van 100 Amsterdammers, die ieder staan voor 1 procent van de Amsterdamse bevolking. De deelnemers zijn aan de hand van statistieken gekozen en aangedragen do or andere deelnemers. Op het podium, al dan niet met statistieken in beeld, vertellen ze over hun leven en nemen ze, als alledaagse experts, een standpunt in over onderwerpen die hen bezighouden. In de voorstelling, deels volgens script, deels improvisatie, komen maatschappelijke issues van de stad aan bod. Ook leggen de theatermakers de deelnemers enkele actuele vraagstukken voor. Helgard Haug, één van de leden van theatergroep Rimini Protokoll, vraagt zich bijvoorbeeld af hoe tolerant Amsterdam nog is, na de Zwarte Pietendiscussie. Ook komen thema’s als het fietsenprobleem en de vele toeristen aan bod. „We stellen vragen die relevant zijn voor het hier en nu.”