Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hof wil meer weten over verdwenen filmrol Srebrenica

Het Openbaar Ministerie moet inzicht geven in het onderzoek naar een vernietigd filmrolletje met foto’s van na de val van Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald in de zaak tegen Thom Karremans.

Thom Karremans verlaat het gerechtshof in Arnhem na een zitting in november van dit jaar.
Thom Karremans verlaat het gerechtshof in Arnhem na een zitting in november van dit jaar. Foto ANP / Vincent Jannink

Het Openbaar Ministerie (OM) moet inzicht geven in het onderzoek naar een vernietigd filmrolletje met foto’s van na de val van Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald in een tussenvonnis in de zaak tegen voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans en twee van zijn toenmalige collega’s.

Op het rolletje, gevuld door een Nederlandse militair, stonden mogelijk beelden van de executies van moslimmannen. Dat zou betekenen dat Nederlanders op de hoogte waren van de massale afslachting van moslims door Bosnische Serviërs. Het hof wil de resultaten van het onderzoek naar het rolletje voor 1 januari hebben, zo meldt ANP.

Daarnaast willen de rechters inzage in de persoonlijke gesprekken die met Nederlandse militairen werden gevoerd na de val van de enclave in Bosnië in 1995. Deze gesprekken staan bekend als het ‘Feitenrelaas debriefing Srebrenica’. Het onderzoek in de zaak wordt daarom heropend.

De zaak tegen Karremans en zijn collega’s werd aangespannen door nabestaanden van de slachtoffers. Zij vermoeden dat het fotorolletje met opzet is vernietigd. Volgens een van de advocaten van de oud-Dutchbat-commandant, Michael Ruperti, is het rolletje door de militairen overgedragen aan Defensie en daarna ‘onbruikbaar geworden’.

Karremans moet zich in de langlopende zaak verdedigen tegen medeplichtigheid aan moord, oorlogsmisdaden en volkerenmoord. Onder zijn leiding zouden de Nederlandse militairen niets hebben gedaan tegen de executies van duizenden moslimmannen.