Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoe Silicon Valley Amerika’s grootste daklozenkamp creëerde

Welkom in ‘The Jungle’, waar de slachtoffers van Silicon Valley’s laatste tech boom vechten om te overleven. Het grootste daklozenkamp in de VS werd gisteren door de politie ontruimd.

Anna Haynes pakt haar bezittingen bij elkaar.
Anna Haynes pakt haar bezittingen bij elkaar. Foto Reuters / Beck Diefenbach

Welkom in ‘The Jungle’, waar de slachtoffers van Silicon Valley’s laatste tech boom vechten om te overleven. Het grootste daklozenkamp in de VS werd gisteren door de politie ontruimd.

Afgelopen maandag hoorden de twee- tot driehonderd bewoners van het daklozenkamp dat ze voor donderdag vertrokken moesten zijn. Het kamp aan de oevers van de Coyote Creek in San Jose moest weg omdat het water vervuild raakte door afval uit het kamp.

Het kamp staat vol met zelfgemaakte tenten, geïmproviseerde onderkomens, vuilnis, supermarktkarretjes en andere rotzooi. De 27 hectare staan in schril contrast met de rijkdom en welvaart van Silicon Valley, waar bedrijven als Google, Apple en Facebook kantoor houden.

Een man slaapt terwijl het kamp gistermiddag werd ontruimd. Foto AFP / Josh Edelson

Een van de bewoners tussen het struikgewas was Feid, een 53-jarige werkloze timmerman. Hij woonde in een fort van netten en plastic zeil met een kat genaamd Baby. Vier jaar geleden kwam hij in ‘The Jungle’ terecht, nadat hij zijn baan verloren had. Daarvoor maakte hij goed geld tijdens de hoogtijdagen van de bouw in de jaren tachtig en negentig. “Alle gebouwen die je hier ziet, daar heb ik waarschijnlijk aan meegewerkt”, aldus Feid. Totdat de internetzeepbel barstte. Hij werd zijn appartement uit gezet en dwaalde jaren rond op straat. Of hij woonde in garages van mensen, wier huizen hij op dat moment verbouwde. In 2009 werd hij uit huis gezet en kwam hij in ‘The Jungle’ terecht. Sinds zijn komst is het kamp verdrievoudigd.