Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

‘Daar is uw nieuwe ruimtevaartuig, Amerika!’ - Orion weer op Aarde

De lancering van de Orion, vanmiddag.
De lancering van de Orion, vanmiddag. Foto ANP/EPA/NASA TV

De Orion is na een onbemande testvlucht van 4,5 uur teruggekeerd op Aarde. Het ruimtevaartuig wordt gezien als opvolger van de Space Shuttle. De lancering was verscheidene keren uitgesteld.

De capsule plonsde rond 17.30 in de Grote Oceaan nadat het een hoogte boven Aarde had bereikt van 5.800 kilometer. Tijdens de testvlucht brak de Orion een record dat eerder op naam stond van het Apollo-programma: niet eerder bereikte een voor mensen gebouwde ruimtecapsule een dergelijke hoogte met zo’n hoge snelheid. De leider van de ruimtemissie Rob Navias over de succesvolle terugkeer:

“Daar is uw nieuwe ruimtevaartuig, Amerika!”

Het was de de ‘meest perfecte vlucht denkbaar’, aldus de vluchtleider van de NASA. Ernstige technische mankementen zijn niet gemeld. Aanvankelijk bestond er nog de angst dat de computers van de Orion niet bestand zouden zijn tegen de straling in de ruimte, maar daar was tijdens de vlucht geen sprake van.

Twitter avatar nrcwetenschap nrcwetenschap De USNavy heeft de Orion nu bijna, boten zijn vlakbij http://t.co/cDJT220Oy9
Twitter avatar nrcwetenschap nrcwetenschap Als een Mickey Mouse dobbert de Orioncapsule in de zee. Waar blijven die zodiacs nou? http://t.co/VpZjaxOJp9

De Orion moet het voor de Amerikanen weer mogelijk maken om mensen in de ruimte te krijgen. Het voertuig is de opvolger van de Space Shuttle, waarvan het programma in 2011 werd beëindigd. De bedoeling is dat de Orion op termijn reizen met mensen naar Mars en de maan mogelijk moet maken. Het zal overigens pas tot 2021 duren voor er astronauten met de capsule gaan reizen.

Lees ook: ‘Terugkijken: de lancering van de Orion-capsule’