Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Het begon allemaal toen je cadeautjes wilde kopen op internet

Het heerlijk avondje die je wist dat zou komen. Wild razend heb je je voorbereid. Opa sluit het gourmetstel aan. Straks, na het zingen, klopt hij op het raam. Zijn trouwring moet het glas raken, dat tikt fijn.

Het begon allemaal toen je cadeautjes wilde kopen op internet, via Intertoys en Bol.com. Je kon zoeken op kleine pakjes voor in de schoen en grotere voor in de zak. Gaandeweg dreef je een beetje af. Want ineens wilden die ‘wijven in de overgang’ en ‘cultuurTerroristen uit de grachtengordel ZWARTE piet’ veranderen in een ‘gaypedo regenboogpiet’.

De oudste grist pepernoten uit de schaal op tafel, je zegt dat ze moet wachten met zoet tot na het eten. ‘Graaipiet.’ Hopelijk waardeert ze de stippelsjaal die je voor haar hebt ingepakt. Het was nog een hele zoektocht om papier met Zwarte Pieten ‘#trotsopnederlandsecultuur’ erop te vinden. Bij de ‘laffe, domme landverraders’ van de Hema kom je niet meer.

Nog even een laatste berichtje de wereld in, voor de telefoon vanavond als beloofd op stil gaat. ‘Is @quinsyg al geliquideerd? Een anoniem graf met worst in zijn reet zou een prima einde zijn voor die piemelzuiger.’ Even twijfel je of piemelzuiger wel het beste woord is. Misschien is kontenlikker beter. Maar nee, dat dekt de lading niet helemaal: vrouwenbillen kun je ook rimmen.

In wat voor een ‘KLOTTE’ land vol ‘narcistische bounty’s’ groeien je dochters nu op ‘waarin alles maar door onze strot gedauwd word’? Ze houden ‘trauma’s over aan een kinderfeest’. Eén of andere ‘linkse gutmensch hondenkrant’ schreef dat Nederland bij de gelukkigste landen hoort. Niet lang meer: ‘Over 10 jaar woon ik gewoon in een heel ander land dan waar ik ooit in geboren ben. Geen Zwarte Piet, geen vuurwerk, geen hagelslag. Bizar.’

Je wisselt een blik uit met je vader, hun opa, die snapt het teken en gaat de gang op. ‘lekker oppleuren naar waar ze oorspronkelk vandaan komen’, ‘neger, ga terug naar je zandbak!’

De jongste vraagt of je haar veter strikt. ‘Kunnen we de slavernij niet weer invoeren?’ Je bukt en ziet dan pas dat ze gympen met klittenband draagt. ‘Zwart aan de ketting met de zweep erover wit heeft de leiding!’

Je kinderen vinden dat je de laatste tijd zo donker uit je ogen kijkt. Je zegt dat het door de schoorsteen komt. Haat is een tunnel waar je na een eerste zetje vlug doorheen roetsjt.

Het ‘ebolafeestje’ kan beginnen.

De kinderen zetten een liedje in. Vol verwachting klopt hun hart. Je opent je mond om hen aan te moedigen: ‘…’