Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Succesvol WK zwemmen - goud estafetteploeg en Heemskerk

Zwemster Femke Heemskerk heeft vandaag goud gewonnen op de 100 meter vrije slag op het WK korte baan (25 meter-bad) in de Qatarese hoofdstad Doha. Dat meldt persbureau ANP.

Femke Heemskerk wint goud op de 100 vrije slag tijdens het WK korte baan in Doha.
Femke Heemskerk wint goud op de 100 vrije slag tijdens het WK korte baan in Doha. Foto EPA / Ali Haider

De vrouwen hebben vandaag op het WK Zwemmen in de Qaterese hoofdstad Doha veel prijzen gewonnen. Femke Heemskerk won goud op de 100 meter vrije slag. Samen met Inge Dekker, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidojo won zij ook de finale van de 4×100 meter in een nieuw wereldrecord.

De Nederlandse ploeg behaalde vandaag in totaal vijf medailles. Kromowidjojo pakte brons op de 100 vrij. Sharon van Rouwendaal zwom naar zilver op de 400 meter vrije slag en Inge Dekker werd derde op de 50 meter vlinderslag.

Aanscherping wereldrecord

Op de 4×100 meter vrije slag kwamen Inge Dekker, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo tot een tijd van 3.26,53. Ze scherpten hiermee ‘s werelds beste tijd flink aan. Die was sinds 2008 al met 3.28,22 in handen van een Nederlands viertal.

Heemskerk zette in de estafette met 50,58 een fabelachtige splittijd neer. Ze was ongetwijfeld geïnspireerd door de wereldtitel die ze vrijdag individueel pakte op de 100 vrij.

Heemskerk: lekker dat het eindelijk lukt

De Amsterdamse Heemskerk tikte tijdens de 100 meter vrije slag in het bad van 25 meter een tijd aan van 51,37. Daarmee was ze net iets eerder dan de Zweedse Sarah Sjöström, die twee honderdsten langzamer was. Ranomi Kromowidjojo finishte in een tijd van 51,47 en eindigde daarmee als derde.

Femke Heemskerk was na haar gouden race in tranen. “Ik kan het echt niet geloven”, zei ze voor de camera van de NOS. “Het is zo bijzonder en dit is zo goed voor mij. Het is zo lekker dat het nu eindelijk een keer lukt. Een paar jaar geleden dacht ik: dit gaat het nooit meer worden. Nu win ik goud tussen al deze goede mensen.”

De 27-jarige Heemskerk won woensdag met Nederland al goud op de 4×200 meter vrije slag. Het is voor haar het eerste grote individuele succes op een WK. Ze behaalde in 2010 ook goud op de 200 meter vrije slag bij de EK kortebaan. Bij de Europese titelstrijd op de langebaan in augustus in Berlijn pakte ze zilver op de 100 meter vrij.

Dekker met brons aan de haal bij vlinderslag

Inge Dekker won de bronzen medaille op de 50 meter vlinderslag. Ze zette in de finale een tijd neer van 24,73. Ze moest hiermee de Zweedse Sarah Sjöström (24,58) en de Deense Jeanette Ottesen (24,71) voor zich dulden.

Dekker voorafgaan aan haar bronzen race op het WK in Doha.

Dekker voorafgaand aan haar bronzen race op het WK in Doha. Foto EPA / Ali Haider

Zilver voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal won vandaag haar tweede individuele medaille tijdens het toernooi in Doha. De zwemster pakte op de 400 meter vrije slag zilver in een Nederlands record van 3.57,76. Ze had de oude nationale toptijd sinds vorig jaar met 3.59,22 al in handen.

Van Rouwendaal moest in de finale alleen de Spaanse favoriete Mireya Belmonte voor zich dulden, die zegevierde in 3.55,76. Van Rouwendaal won gisteren brons op de 800 vrij. Samen met Dekker, Heemskerk en Kromowidjojo veroverde ze ook het goud op de 4×200 vrij.