Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Haagse ‘horrortandarts’ wil niet naar Frankrijk worden gestuurd

De omstreden ‘horrortandarts’ Mark van N. wil niet worden uitgeleverd aan Frankrijk. Hij heeft een kort geding aangespannen om dat te voorkomen.

Tandarts Mark van N. in de rechtszaal.
Tandarts Mark van N. in de rechtszaal. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De omstreden ‘horrortandarts’ Mark van N. wil niet worden uitgeleverd aan Frankrijk. Hij heeft een kort geding aangespannen om dat te voorkomen, schrijft persbureau ANP. Volgende week vrijdag dient de zaak in de Haagse rechtbank.

Van N. zegt dat hij zelfmoordneigingen heeft. Zijn advocaat, Lauk Woltring:

“We willen uitstel krijgen tot hij in orde is. En we willen dat Frankrijk garantie geeft dat hij een behandeling kan krijgen.”

Wanpraktijken

Begin september is van N. opgepakt in Canada, omdat Frankrijk hem wil vervolgen voor wangedrag in zijn tandartspraktijk in Château-Chinon (Frankrijk). Van N. zou gezonde tanden hebben getrokken, kaken hebben gebroken en delen van instrumenten in het tandvlees hebben laten zitten. Patiënten kregen last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van het gebit.

Van N. had de praktijk sinds 2009. Daarvoor werkte hij in Den Haag, maar die praktijk ging in 2004 failliet. Nu zit Van N. in Nederland, omdat Canada hem tot ongewenst vreemdeling had verklaard. Frankrijk heeft Nederland om uitlevering gevraagd.

‘bekentenis’

Van N. was getrouwd met zijn assistente, die twee jaar na het faillissement overleed. Tijdens een verhoor in Canada zei Van N. dat hij haar had geholpen bij zelfdoding, terwijl mensen in hun omgeving dachten dat ze gestorven was aan drankmisbruik.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de ‘bekentenis’. Wanneer dat onderzoek is afgerond, is niet bekend. Justitie heeft geen bezwaar tegen de uitlevering aan Frankrijk. Een woordvoerder:

“Het is geen belemmering voor ons onderzoek. Als dat voldoende bewijs oplevert, kunnen wij Frankrijk vragen om hem weer over te leveren, dat bijt elkaar niet.”