Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Grote naam Communistische partij China opgepakt

Zhou Yongkang, het voormalige hoofd van het staatsveiligheidsbureau in China, is gearresteerd.
Zhou Yongkang, het voormalige hoofd van het staatsveiligheidsbureau in China, is gearresteerd. Foto AP / Lee Jin-man

Het voormalige hoofd van de Chinese staatsveiligheidsdienst, Zhou Yongkang, is vandaag gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen en het lekken van staatsgeheimen.

Zhou is ook uit de Communistische Partij gezet, meldt staatspersbureau Xinhua. Het is voor het eerst dat een voormalige lid van de absolute partijtop zo hard wordt aangepakt.

Machtsmisbruik

Volgens de aanklacht zou Zhou zijn macht hebben misbruikt om “familieleden, maîtresses en vrienden winsten te bezorgen, ten koste van de staat”. Xinhua gaat uitgebreid in op de aantijgingen. Zo pleegde Zhou volgens het onderzoek “overspel” en heeft hij de partijdiscipline “ernstig geschonden”.

De arrestatie is geen verrassing. De Communistische Partij had in juli al gemeld dat er een onderzoek was ingesteld naar Zhou en hij was al onder huisarrest geplaatst. De partij voert al geruime tijd een campagne tegen de wijdverbreide corruptie in China.

Lees ook: Partijleider Xi balt zijn vuist en De corrupte tijgers worden afgeschoten (beide €)