Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Opvoeden

Veel Inuit verdragen geen suiker

Inuitman snijdt een brok van zijn traditionele voeding: vet vlees.
Inuitman snijdt een brok van zijn traditionele voeding: vet vlees.

Veel Inuit kunnen geen suiker verteren. Ze krijgen er diarree van en een door winderigheid opgezette en pijnlijke buik. De kwaal treft 1 op de 10 à 20 van de traditionele bewoners van Alaska en Noord-Canada. Canadese onderzoekers speurden een DNA-mutatie op waardoor het suikerverterende enzym sucrase-isomaltase niet meer wordt gemaakt. Ze vonden de genfout (twee verdwenen ‘letters’ uit de genvolgorde) bij een baby die een ernstige infectie doormaakte, in het ziekenhuis geen borstvoeding maar kunstvoeding kreeg en weer ziek werd. De onderzoekers vermoedden al sucrose-intolerantie, schrijven ze in het Canadian Medical Association Journal. Ze berekenen dat 3 procent van de Inuit deze mutatie heeft – er zijn dus nog andere mutaties. Inuit hebben traditioneel een vrijwel suikervrij dieet van vis, zeezoogdieren en vogels. De mutatie die suikerallergie opwekt kon zich dus ‘ongestraft’ verspreiden, maar overschakeling op een westers dieet geeft problemen. (NRC)