Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Financiën vraagt Hoge Raad of tipgever geheim mag blijven

Foto ANP / Valerie Kuypers

De Hoge Raad gaat op verzoek van het ministerie van Financiën versneld onderzoeken of twee Fiod-ambtenaren terecht weigeren om de naam van een tipgever vrij te geven. Die tipgever overhandigde in 2009 geheime bankrekeningen van zwartspaarders bij Luxemburgse banken aan de fiscus onder voorwaarde dat de belastingdienst zijn anonimiteit zou garanderen.

Maar afgelopen september oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat de fiscus de naam van die tipgever moest vrijgeven, nadat de rechtbank dat eerder ook al had bevolen. Financiën tekende geen hoger beroep aan tegen die beslissing, maar wendde zich wel rechtstreeks tot de Hoge Raad. Een procedure die de wet niet kent, het is afwachten of de Hoge Raad dat cassatieberoep in behandeling zal nemen, oordeelde de president van het gerechtshof vorige maand in een aangifte bij het Openbaar Ministerie omdat de ambtenaren instructie van hogerhand hadden gekregen om te blijven weigeren.

Aangifte schiet ministerie in verkeerde keelgat

Die aangifte, waarin het gerechtshof aan het Openbaar Ministerie vraagt om de leidinggevenden van die twee ambtenaren strafrechtelijk te vervolgen omdat zij daarmee getuigen beïnvloed zouden hebben, is het ministerie in het verkeerde keelgat geschoten. Begin deze week liet de landsadvocaat het gerechtshof weten dat de raadsheren die deze zaak behandelen, door die aangifte niet meer onpartijdig zijn en vroeg de president om die raadsheren te vervangen (‘verschonen’ in het juridisch jargon).

Het gerechtshof heeft dat verzoek per ommegaande terzijde geschoven. Het ministerie had niet om verschoning van die rechters moeten vragen, maar een wrakingsverzoek moeten indienen tegen alle raadsheren van het Gerechtshof. Want de aangifte bij justitie was namens het hele hof gedaan.

Volgens de advocaat van een van de zwartspaarders, Mark Hendriks, zou de Hoge Raad “wetsgeschiedenis” schrijven als het Financiën in deze procedure ontvankelijk verklaart:

“Ze behandelen de zaak nu versneld in februari vanwege de commotie die nu is ontstaan. Maar daarmee is niet gezegd dat het ministerie Financiën ook in het gelijk wordt gesteld.”

Minister Dijsselbloem (Financiën) reageerde vanmiddag na de ministerraad op het nieuws:

“Het is een goede zaak dat de Hoge Raad zich nu over deze kwestie buigt. Dat is de beste weg. Wij staan er voor om zwartspaarders goed en gericht aan te pakken.”