Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Sint

(Dick Maas, 2010). In zijn horrorfilm Sint creëert Maas een nieuwe mythologie rondom Niklas: een lugubere figuur die de antithese is van de grote kindervriend. De moordlustige Niklas (Huub Stapel) komt wraak nemen voor leed dat hem is aan gedaan tijdens volle maan op 5 december 1492. Pakjesavond is ‘pakavond’, waarbij zoveel mogelijk kinderen gedood worden. Goert, de enige overlevende van een eerdere slachting, waarschuwt tevergeefs voor Niklas’ hernieuwde komst op Sinterklaasavond, want het is dan ook weer volle maan, iets wat maar eens in de 42 jaar voorkomt.

RTL5, 22.30-00.10u.