Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eerste buitenlandse ebolapatiënt dit weekend naar Nederland

Exterieur van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hier wordt naar verwachting dit weekend de eerste buitenlandse ebolapatiënt opgevangen.
Exterieur van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hier wordt naar verwachting dit weekend de eerste buitenlandse ebolapatiënt opgevangen. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Voor het eerst komt er een buitenlandse ebolapatiënt naar Nederland. Een Nigeriaanse man, een militair van de VN-vredesmacht in Liberia, zal naar verwachting dit weekend worden opgenomen in het UMC in Utrecht, bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) had eerder al bekendgemaakt dat Nederland vier bedden voor buitenlandse ebolapatiënten beschikbaar zou stellen. Gisteren kwam volgens de woordvoerder van het ministerie het verzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO binnen, “dus het is snel gegaan”.

Wanneer precies de man dit weekend aankomt, is nog niet duidelijk. Zijn fysieke gesteldheid kan er wellicht nog voor zorgen dat hij niet kan vliegen, maar dat moet een arts ter plekke bepalen, zegt de woordvoerder. De man zal worden vervoerd in een speciaal vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Phoenix Air, waarmee ook slachtoffers die in de Verenigde Staten verpleegd zijn, werden vervoerd. Hij zal in het toestel van het type Gulfstream III volledig geïsoleerd worden en in een soort tent van doorzichtig kunststof verblijven, schrijft persbureau ANP.

Andere Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, hebben al eerder buitenlandse ebolapatiënten opgenomen.

Dodental

Er zijn inmiddels bijna 7.000 mensen overleden tijdens de huidige uitbraak van ebola in West-Afrika, volgens de laatste officiële cijfers van de WHO van vorige week. Een paar dagen daarvoor meldde ze nog een dodental dat 1.200 lager lag. Een verklaring voor de abrupte stijging had de WHO niet, al zou het zo kunnen zijn dat in de meest recente meting ook overlijdensgevallen zijn gerapporteerd die eerder achterwege zijn gelaten.

Sinds de uitbraak is het dodelijke virus bij zo’n 16.000 mensen vastgesteld. Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn het zwaarst getroffen.

Giro 555

Tot nu toe is er ruim 9 miljoen euro binnengekomen op giro 555 voor de hulp aan de getroffen gebieden in West-Afrika, meldde de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gisteren. Aan het begin van deze week was dit nog ruim 8 miljoen.

Vorige week was er een nationale actieweek om geld in te zamelen voor ebola. Die werd afgesloten met een nationale actiedag op vrijdag. Er was toen sprake van een aangepaste programmering op de publieke zenders en er werd ’s avonds een laatste inzamelingsactie gehouden.