Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Eerst was er een satanisch kleurboek, nu komt er een duivelse kerststal

Voorkant van het kleurboek

De donkere dagen voor kerst worden nog een klein beetje donkerder dankzij de Satanische Tempel in de VS. Die ijvert al een tijdje voor een satanische kerststal in Tallahassee, compleet met een engel die wordt verzwolgen in het hellevuur. Gisteren kregen de satanisten hun zin.

Het begon allemaal met een christelijke kerststal. Zo’n knus tafereel met de kleine Jezus, zijn ouders en de Drie Koningen. Dat kersttafereel zou voor het gemeentehuis van Florida komen, zoals dat al jaren de traditie is.

‘Zeer beledigend

Kunnen wij ook, zo dachten aanhangers van de Satanische Tempel. Als de autoriteiten dan toch besluiten om een dergelijke praktijk toe te staan, dan moet het niet om één religie draaien. Anders is dat discriminatie, zo redeneerde de Tempel. Joodse en humanistische organisaties mogen namelijk ook dergelijke taferelen neerzetten.

Vandaar dat de satanisten met een kerststal op de proppen kwamen waarin een engel wordt verzwolgen in het hellevuur, met daarboven de boodschap ‘Happy holidays from the Satanic Temple’. Als het aan de lokale autoriteiten had gelegen was die satanische kerststal er nooit gekomen. Dat lukte vorig jaar al, toen de duivelse kerststal werd geweigerd omdat het tafereel ‘zeer beledigend’ zou zijn.

Twitter avatar MyFoxTampaBay FOX 13 Tampa Bay Coming soon to the Florida Capitol: Satanic holiday display.

Story: http://t.co/hzEC7WthGv http://t.co/c1mF5q8WEI

Duivels kleurboek

De organisatie Americans United for Separation of Church and State spande echter een rechtszaak aan omdat het niet aan de autoriteiten is om te bepalen of iets beledigend is of niet. De autoriteiten hebben gisteren ingebonden en alsnog toestemming gegeven voor plaatsing van die satanische stal. Daarmee is de rechtszaak van de baan en wordt het overheidsgebouw van 22 tot en met 29 december opgesierd met een duivelse kerststal. Waarom de autoriteiten nu wel toestemming hebben gegeven is niet bekend.

Eerder al presteerde de Tempel het om een speciaal lespakket naar scholen in het Orange-district in Florida te sturen. Het kleurboek, compleet met een doolhof dat naar de Necronomicon leidt, kwam als reactie op het vrij verspreiden van religieus materiaal op scholen in het district. Mochten de kinderen vanavond vervelend zijn, hier het twaalf pagina’s tellende boek: