Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Duizenden demonstranten leggen spits New York vast

Massale protesten op de West Side Highway in New York na een omstreden jurybesluit.
Massale protesten op de West Side Highway in New York na een omstreden jurybesluit. Foto AFP / Yana Paskova

Zeker drieduizend Amerikanen hebben vannacht in New York gedemonstreerd tegen het jurybesluit om een agent niet te vervolgen voor zijn rol bij een fatale arrestatie. Kort voor middernacht (lokale tijd) verzamelden zij zich op Times Square, nadat ze in de uren daarvoor al het verkeer in de spits hadden ontregeld.

Ook op andere plekken in de stad werd geprotesteerd. Zo droegen groepen demonstranten doodskisten over de Brooklyn Bridge, een van de grote toegangswegen tot Manhattan, het centrum van de stad. In andere Amerikaanse steden, zoals Denver, Detroit en Minneapolis, trokken demonstranten eveneens de straat op, zo meldt persbureau AP.

Door de betogingen in New York werd de avondspits in de stad totaal ontregeld. Pas toen de demonstranten massaal Times Square bezetten en daar Broadway – de verkeersader van New York – afsloten, greep de politie in. Honderden agenten dreven de betogers onder luid protest terug de stoep op.

Tweede avond van protesten

Het is de tweede avond op rij dat New York te maken krijgt met demonstraties. De actievoerders zijn het niet eens met het besluit van een jury dat agent Daniel Pantaleo niet vervolgd hoeft te worden voor zijn betrokkenheid bij de arrestatie van Eric Garner, een zwarte man, die bij zijn aanhouding overleed.

De politie van New York arresteert een demonstrant die het verkeer ophoudt in de stad. Foto AFP / Yana Paskova

Garner werd in juli door zeker vier agenten op de grond gedrukt omdat hij illegaal sigaretten aan het verkopen was. Pantaleo hield hem daarbij in een wurggreep, iets wat volgens politieregels verboden is. Garner riep nog dat hij geen lucht kreeg, maar verloor zijn bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Eind vorige maand leidde de vrijspraak van de blanke agent Darren Wilson tot grote onrust in Ferguson, een voorstadje van St. Louis in de staat Missouri. Wilson schoot eerder dit jaar Michael Brown, een ongewapende zwarte tiener, neer. De demonstraties liepen daar uit op rellen, waarbij meer dan 100 mensen werden gearresteerd.