Drie miljard pepernoten van de lopende band

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Pepernoten bakken in de koekjesfabriek Van Delft Biscuits te Harderwijk
Wie: Directeur Oscar de LangeFrank Wildschut van de marketing, Cedo Mrkonjie Ruzita, teamleider van lijn drie en ouwe rot Jan Schaap

Opgewonden alsof hij Willy Wonka zelf is komt Oscar de Lange het proeflokaal uitgerend, een bakje kaascrackers in zijn hand.
“Moet je dit proeven! Zo uit de oven! Lekker he!”

Echt smullen inderdaad. Nom nom nom.

Koekjescommandant

De Lange, directeur en eigenaar van Van Delft, werkt al meer dan twintig jaar in de koekjesbusiness. Met nooit aflatend enthousiasme. “Ik vraag mezelf ook wel eens af hoe dat mogelijk is.” Misschien was zijn vorige carrière als commandant bij het Corps Commando een goede proeve van bekwaamheid. “Daar leer je doorzetten he.”

Maar het gaat natuurlijk vooral om innovatie. “Elke keer iets nieuws bedenken. Dat maakt het leuk.” Dit jaar kwam De Lange met de ‘De Pepernotenwinkel‘ op de proppen. Eerst een winkel in Amsterdam en al snel ook in Haarlem en Rotterdam. Het loopt als een tierelier. “Laatst werd de winkel in Haarlem door een groep Japanners bijna helemaal leeg gekocht.”

Dus draait de fabriek in Harderwijk overuren. In de pepernotentijd ligt het hele magazijn vol en rijden er voortdurend vrachtwagens heen en weer. “Zeventig procent van de pepernoten die in Nederland verkocht worden komen uit onze fabriek,” vertelt Frank Wildschut van de marketing. “Dit jaar komen hier zo’n drie miljard pepernoten van de lopende band.”

Snelle handjes

Aan het eind van die band staan een paar vrouwen razend snel kartonnen dozen te vouwen om daar de oneindige stroom zakken met pepernoten in de verpakken. Vouwen is voor vrouwen, volgens Cedo Mrkonjie Ruzita, teamleider van lijn drie. “Niet om seksistisch te zijn, maar ze hebben gewoon snellere handjes.”

Jan Schaap (80) stopt voorlopig niet met werken. ‘Dat is voor oude mensen.’

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

En tussen alle bedrijvigheid door scharrelt Jan Schaap. Veegt hier en daar wat bij, verschuift wat dozen en gaat dan weer even een kopje koffie drinken in de kantine. Mag ook wel, als je al tachtig bent. Schaap werkt al zesenvijftig jaar in de fabriek en is niet van plan te stoppen. “Dat is voor oude mensen.” Elke ochtend staat hij om vijf uur op om van zijn woonplaats Ermelo naar Harderwijk te fietsen. Dan is hij net op tijd om de allereerste pepernoten van de band te grissen.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken