Dit schrijven andere media vandaag

In this Oct. 17, 2014 photo, colorful aspen leaves have already dropped to the forest floor near Los Alamos, N.M. Residents and land managers say this marks one of the first years that aspens within and along burn scars in the Los Alamos area are big enough and bright enough to catch the attention of fall leaf peepers. (AP Photo/Susan Montoya Bryan)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Van Lego sorteren naar een multinational leiden

Charlene de Carvalho-Heineken heeft aan zakenblad Fortune een interview gegeven, iets wat zij nog nooit deed. Het is zo uitzonderlijk dat de Volkskrant vanochtend het stuk in een pagina samenvat. Wij vatten dat stuk dan weer in 150 woorden samen.

Het is opmerkelijk hoe De Carvalho-Heineken op de begrafenis van haar vader Freddy voor het blok werd gezet. Binnen tien dagen moest ze beslissen of ze de rol van haar vader wilde overnemen, schrijft de Volkskrant op basis van Fortune. Tot dan toe zorgde ze vooral voor haar vijf kinderen en had ze geen zakelijke rol bij het bedrijf.

In het interview met Fortune zegt De Carvalho-Heineken dat zij een dwingende leiderschapsstijl heeft ingevoerd. Zij stuurde toenmalig topman Thony Ruys met pensioen en zij wilde dat Heineken meer overnames deed.

Ook opvallend. De Carvalho-Heineken was als kind verlegen en kon er niet tegen het Heineken-logo te zien op alle cafés.

De inmiddels 60-jarige De Carvalho-Heineken is kritisch over haar vader. Zij beschrijft hem als een autoritaire man die zich graag omringde met ja-knikkers.

Laatste vermakelijke feitje. Samen met een vermogensbeheerder kijkt De Carvalho-Heineken  hoe haar vijf kinderen in de toekomst met het meerderheidsbelang in de brouwer zullen omgaan. Het overnamebod van SAB Miller heeft het bedrijf wakker geschud zegt ze. Het zal aan de G5, zoals ze haar kinderen noemt, zijn om daar prudent mee om te gaan.

Modemerk Mexx is failliet na lange ondergang

Mexx is niet meer. Het Nederlandse modehuis is failliet en het Financieele Dagblad analyseert hoe dat komt. Nadat de Indiase oprichter Rattan Chadha het bedrijf aan het Amerikaanse Liz Claiborne verkocht begon de neergang.

Het merk raakte verweesd, schrijft het FD. Oprichter Chadha vertrok, net als belangrijke ontwerpers. Ook zat Mexx klem tussen goedkopere merken als H&M en duurdere als Prada. De middenmoot bleek fataal te zijn voor Mexx.

Liz Claiborne verkocht Mexx in 2011 aan een investeringsmaatschappij die het bedrijf naar de beurs wilde brengen in circa drie jaar. Daar kwam weinig van terecht. In 2012 leed Mexx een verlies van 86 miljoen euro.

Vliegen blijft duur ondanks lage olieprijs

De Telegraaf opent de aanval op luchtvaartmaatschappijen. Op de voorpagina schrijft de krant dat de kerosineprijs met 30 procent is gedaald dit jaar, maar dat luchtvaartmaatschappijen dat voordeel niet doorberekenen aan de reiziger.

Grote  reisorganisaties als ATPI, BCD Travel en VCK Travel roeren zich, aldus de krant. ”Wij kunnen de blijvend hoge brandstoftoeslagen, die vaak meer bedragen dan de werkelijke kosten, niet meer aan onze passagiers uitleggen, nu de olieprijs zo gekelderd is”, laat een woordvoerder van de reisbranche in de Telegraaf weten.

Luchtvaartmaatschappijen zeggen dat ze prijsdalingen niet direct kunnen doorberekenen omdat ze kerosine vooraf inkopen tegen een afgesproken prijs. Pas als ze in het nieuwe jaar nieuwe contracten aangaan, zal de reiziger wat van het prijsvoordeel merken.

    • Melle Garschagen