Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Deze sprookjesstad heb je bijna voor jezelf

Er zijn van die steden die je denkt te kunnen overslaan. Denkt, want eigenlijk zijn ze een bezoek waard. Neem Brno, de tweede stad van Tsjechië. Dit is waarom je er juist nu een weekendje naartoe moet.

Waarom Brno?

Brno is de tweede stad van Tsjechië, maar met nog geen 400.000 inwoners niet heel groot en daarom goed te doen in een weekendje. Hoofdstad Praag, dat zo’n tweehonderd kilometer ten westen van Brno ligt, staat bekend om de sprookjesachtige architectuur en de romantische sfeer, maar met bijna acht miljoen toeristen per jaar kun je al lang niet meer eenzaam over de Karelsbrug slenteren. Brno doet qua architectuur en sfeer zeker niet onder voor Praag, maar als toerist heb je de stad nog bijna helemaal voor jezelf. Brno is de hoofdstad van de provincie Moravië die bekendstaat om de mooie natuur en de wijnen, die ook overal in Brno te proeven zijn.

Waarom nu?

In de vier weken voor Kerstmis (tot en met Drie Koningen) zijn er overal kerstmarkten waar onder andere glühwein, warme honinglikeur en kitsch kerstsouvenirtjes te krijgen zijn. In Brno is de kans op sneeuw in december vrij groot, dus je kunt in de sneeuw genieten van een glühweintje onder de Špilberk-burcht van Brno. Sprookjesachtig!

Aankomst

Wizz Air vliegt rechtstreeks van Eindhoven Airport naar Brno. Vanaf het vliegveld van Brno brengt bus 76 je binnen twintig minuten naar het centraal station. Een kaartje kost 25 Tsjechische kronen, dat is ongeveer 90 eurocent. Een boel maatschappijen (KLM, EasyJet, Transavia) vliegen naar Praag; vanaf de hoofdstad vertrekt er elk half uur een bus (Student-Agency) of trein (RegioJet of Ceské Dráhy) naar Brno. De reis van Praag naar Brno duurt zo'n tweeënhalf uur en kost omgerekend 8 à 10 euro voor een enkele reis.

Drankje en dansje

Brno is een echte studentenstad, en dat merk je goed aan het grote aanbod kroegen. De leukste manier om de avond te beginnen is met een goed glas Tsjechische wijn. In Brno zijn er veel wijnbars (vinotéka in het Tsjechisch) die een grote selectie aan zowel rode als witte wijnen aanbieden. Probeer bijvoorbeeld eens wat bars die gevestigd zijn in historische kelders, zoals Vinotéka U Tri Knížat, of Vinná Galerie. Maar als je liever voor Tsjechisch bier gaat is er ook in Brno keuze genoeg. In The Pub kun je aan je eigen tafel zelf bier tappen en ga je de strijd om de meest getapte liters aan met drie andere vestigingen van deze kroeg in Praag. De bekendste club van Brno is Fléka, waar vooral veel concerten gehouden worden, maar waar ook prima gedanst kan worden. In Klub Desert kun je tot in de late uurtjes dansen op folk of gypsy punk.

Goede nachtrust

Brno heeft een groot aanbod aan hotels, hostels en pensions in alle prijsklassen. Goedkoop hostel: Fleda. Pension: Bed & Breakfast Brno. Goed hotel: Old Town Hotel. Chique: Grandhotel Brno.

Culturele ochtend

Praag heeft de beroemde burcht, maar die van Brno is minstens zo indrukwekkend. Špilberk (of Spielberg) is de grootste toeristische attractie van Brno en is gelegen op een heuvel in het centrum van de stad. De burcht stamt uit de dertiende eeuw en was toen eigendom van Moravische graven. Later diende Špilberk als fort en ten tijde van de overheersing van de Habsburgers was het een gevangenis. Tegenwoordig is het stadmuseum van Brno er gevestigd. Vergeet ook zeker niet de toren te beklimmen, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Lunchpauze

Kies als lunch in plaats van het standaard broodje eens een warme maaltijd. Tsjechen zijn gewend om ’s middags stevig warm te eten en vrijwel elk traditioneel Tsjechisch restaurant in Brno biedt een speciaal lunchmenu aan tegen fijne prijzen (meer dan 5 euro zul je niet kwijt zijn). Geen zin in een bord goulash of gebakken eend in de middag? Ga dan voor verse pasta bij Cattani. Daar hebben ze bovendien prosecco uit de tap voor erbij.

Middagje winkelen

Voor speciale winkels en kleine boetiekjes moet je niet in Brno zijn. Wel zijn alle grote merken en winkeltekens in de stad te vinden. De meeste vind je in de straat Ceská en rondom Namesti Svobody.

Uit eten

Hou je van een stevige maaltijd en een goed stuk vlees, ga in Brno dan naar een traditioneel Tsjechisch restaurant (hospoda) voor een goulash, gebraden eend of rundvlees in een groente-crèmesaus (dit traditionele gerecht heet svicková). Bij al deze gerechten worden standaard knoedels geserveerd, deze komen in verschillende variaties.

Tsjechische maaltijden zijn vullend, maar je spoelt het zo weg met een halve liter bier. Voor de Tsjechische keuken kun je bijvoorbeeld terecht in Špalicek, het oudste restaurant van Brno, of in Stopková Plzenská Pivnice of Spolek. Vegetariërs kunnen voor bijvoorbeeld risotto’s en quiches terecht in Rebio of Velký Špalicek. Voor een meer chique diner met een internationale keuken ga je naar Pavillon.

Culturele avond

Tsjechen zijn dol op het theater en gaan graag en vaak naar een voorstelling. Tsjechische theaterstukken zijn meestal doordrenkt met (droge) humor. Als bezoeker is dat wat lastig te begrijpen, maar laat dat je er niet van weerhouden om een avond je mooiste kleren aan te trekken en in Brno naar het Janácek Theater te gaan.

Hier worden regelmatig opera- voorstellingen gehouden, met ondertiteling. Vergeet ook zeker niet om een kijkje te nemen bij de spectaculaire fontein voor het theater. Een interessante combinatie van een licht- en watershow.

Dagje uit

Wil je na je bezoek aan Špilberk nog meer kastelen zien, dan kun je in de omgeving van Brno je hart ophalen. Enkele voorbeelden: kasteel Lednice, kasteel Telc of kasteel Valtice. Voor natuur kun je naar Podyjí National Park, het kleinste natuurreservaat van Tsjechië, zo'n tachtig kilometer ten zuiden van Brno.

Een laatste blik

Als je naar Špilberk bent geweest, heb je als het goed is al kunnen genieten van het uitzicht over Brno. Maar ga voor een laatste blik over de stad nog eens kijken bij de kathedraal van St. Peter & Paul, gelegen op de Petrovheuvel. Wandel door het naastgelegen park en bekijk de stad eens van de andere kant.