Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Champions League vanaf volgend seizoen te zien bij SBS

Voetballen met het oude logo van de Champions League.
Voetballen met het oude logo van de Champions League. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De voetbalwedstrijden van de Champions League zijn vanaf volgend seizoen te zien bij SBS. Mediabedrijf Sanoma/SBS onderhandelt nu exclusief over de details van het driejarig contract met de Europese voetbalbond UEFA. Dat bevestigen bronnen rond het proces.

Het gaat om een contract voor drie seizoenen. Het is nog onbekend of SBS de live wedstrijden en samenvattingen van de Champions League zal uitzenden op familiezender SBS 6 of op Veronica, dat zich vooral met buitenlandse speelfilms en tv-series meer richt op jonge mannelijke kijkers. Evenmin is duidelijk wie het commentaar en de analyses van de wedstrijden zal verzorgen.

Voor het eerst sinds 1992 niet bij publieke omroep

Voor het eerst sinds de start van de Europese topcompetitie in 1992 zijn de wedstrijden van de Champions League niet te zien bij de publieke omroep. De NOS heeft geen bod gedaan, vanwege de bezuinigingen van het kabinet op de mediabegroting, ook al kost dat de publieke omroep een aanzienlijke hoeveelheid kijkers. De directie van de NOS heeft altijd gezegd dat het zich slechts één groot voetbalcontract kan permitteren. De publieke omroep heeft al de samenvattingen van de Eredivisie.

Europa League op RTL

RTL, dat ook de Champions League wilde uitzenden, behoudt vermoedelijk de rechten op de Europa League. De rechten om de live wedstrijden achter de decoder uit te zenden gaan waarschijnlijk naar betaalzender Sport1. Het sportkanaal is eigendom van Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo en UPC. Dat is een slag voor Fox Sports.

Sanoma en SBS kopen ook de digitale (en mobiele) rechten; goals en andere hoogtepunten van de Champions League zullen onder meer te zien zijn op NU.nl. Veel mediabedrijven hadden belangstelling voor de digitale rechten, zeggen bronnen. Ook de Telegraaf Media Groep en de Persgroep werden genoemd als bieders.