Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zeilen

Brieven

Zet idee tegenover Jihad

Hennie Harinck wil tegengaan dat moslima's gehersenspoeld worden door jihadisten (NRC, 2 december). Haar betoog is een illustratie van de Nederlandse verlegenheid met jihadisten. Je kunt het met Harinck hebben over onvolwassen verlangens die leven onder jongeren. Maar dan moet het wel over meer gaan dan over de verlangens die jihadisten blijkbaar losmaken. Nederland is vol van uitingen uit de onderbuik die het puberale niveau soms niet eens halen. Zoals bijvoorbeeld de onverkwikkelijke uitspraken van ‘volwassenen’ in het recente integratiedebat. Het meest aparte is Harincks oproep aan het einde van het betoog:„wij, niet-radicale Nederlanders, zullen onze ideeën over een betere wereld middels videoboodschappen en infiltratie van de sociale media moeten uitdragen”. Over welke ideeën heeft Harinck het? Zijn 'wij' het daarover eens? Op dit punt blijft Harinck stil. Wie het verlangen van een groep apart zet zonder daar iets tegenover in te brengen, creëert een leegte. Een leegte die je vanzelf doet verlangen naar de letterlijke betekenis van het woord jihad: ‘een inspanning gericht op het realiseren van een bepaald doel’.

, Predikant Delfshaven

Volvo Ocean Race

Wedstrijd heel spannend

Wilfried de Jong had wat langer kunnen nadenken voordat hij schreef dat de Volvo Ocean Race niet spannend zou zijn (NRC, 1 december). De eerste etappe van de Volvo Ocean Race eindigde, na 25 dagen zeilen, met 12 minuten verschil tussen nummer 1 en 2. Als dat niet spannend is! In de etappe naar Abu Dhabi zeilen na 10 dagen 4 boten vooraan op de eerste plaats, slechts één boot durfde toen een andere koers te nemen. Als dat niet spannend is! Zoals een ruiter het uiterste uit zijn paard haalt, zo haalt een schipper het uiterste uit zijn boot en zijn bemanning. Gaat hij te ver dan gaat het fout. Wilfried de Jong's kennis over topsport is groot, maar de Volvo Ocean Race is echt reuze spannend.

Gert-Jan Mager

Correcties en aanvullingen

Zwart als roet

In de rubriek Zap (Media, 2 december) over de documentaire Zwart als Roet wordt ex-huisgenoot Folly een Jamaicaan genoemd. Hij is Togolees, de verwijzing door Sunny Bergman naar Jamaica was een grapje.