Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Blanke agent uit New York is eerder aangeklaagd door zwarte mannen

Demonstranten op straat vragen aandacht voor Eric Garner, die stierf door een wurggreep van een blanke politieagent.
Demonstranten op straat vragen aandacht voor Eric Garner, die stierf door een wurggreep van een blanke politieagent. Foto Reuters / Adrees Latif

De blanke politieagent uit New York, die de ongewapende zwarte Eric Garner in een fatale wurggreep hield, is eerder door zwarte mannen beschuldigd van schending van burgerrechten. Dat schrijft persbureau Reuters.

‘onrechtmatige arrestaties’

De agent, Daniel Pantaleo, is in 2012 aangeklaagd door vier zwarte mannen, die zeiden dat ze onder meer zonder reden waren gearresteerd. Verder diende in 2013 een rechtszaak tegen Pantaleo en een groep andere politieagenten uit New York, die óók draaide om onrechtmatige arrestatie. De advocaat van Pantaleo kon nog geen commentaar geven.

Woensdag besloot een onderzoeksjury in New York dat Pantaleo niet wordt vervolgd voor het incident met Garner. In heel New York leverde het protesten op van groepen die vinden dat Afro-Amerikanen oneerlijk worden behandeld.

Eric Garner

De 43-jarige zwarte Eric Garner werd in juli door zeker vier agenten tegen de grond gewerkt, omdat hij illegaal sigaretten aan het verkopen was. De blanke agent Daniel Pantaleo hield hem daarna in een wurggreep, wat volgens politieregels niet mag. Garner, die een lang strafblad had, overleed op weg naar het ziekenhuis.